logo
Wyniki wyszukiwania zamknij

Jabłka

Jabłka i świeży sok jabłkowy doskonale wpływają na stan skóry – ujędrniają ją, wygładzają i poprawiają cerę. Sok z jabłek stosowany zewnętrznie ma takie samo działanie, a oprócz tego reguluje kwasowość skóry, zapobiega stanom zapalnym i egzemie.
jablkaW świeżych jabłkach jest znikoma ilość białek i tłuszczów, stąd też ich niska wartość energetyczna. Zawierają cukry: glukozę, fruktozę, sacharozę, pektyny, garbniki, kwasy organiczne, flawonoidy, antocyjany i olejki lotne. Występują w nich liczne witaminy i sole mineralne: witamina C (jej ilość zależy od odmiany), witamina P, karotenoidy i witaminy z grupy B. Trochę mniej zawierają wapnia, żelaza, fosforu, cynku, potasu, miedzi, manganu, molibdenu, jodu, kobaltu, selenu i chromu.
Oprócz wartości odżywczych mają jabłka również wartości lecznicze. Poleca się je jako środek ogólnie wzmacniający i regulujący trawienie. Dzięki dużej zawartości błonnika, głównie w postaci związków pektynowych, wykazują one działanie przeczyszczające i regulujące florę bakteryjną w jelicie grubym. Poleca się jedzenie jabłek świeżych na czczo – są wtedy najlepiej wchłanialne. Jabłka pieczone i suszone pomagają w chronicznych zaparciach i przy nieżytach jelita grubego.
Pektyna obniża stężenie cholesterolu, jabłka powinny być stałym składnikiem diet w miażdżycy, nadciśnieniu i otyłości. Dieta jabłkowa doskonale odświeża organizm i oczyszcza krew.
Jabłka i świeży sok jabłkowy doskonale wpływają na stan skóry – ujędrniają ją, wygładzają i poprawiają cerę. Sok z jabłek stosowany zewnętrznie ma takie samo działanie, a oprócz tego reguluje kwasowość skóry, zapobiega stanom zapalnym i egzemie.
Świetnym specyfikiem jest również ocet jabłkowy – ma działanie antyspetyczne i zakwaszające. Poleca się go do przemywań przy chorobach skórnych. Wywar ze skrzypu, mydlnicy i pokrzywy połączony z octem jabłkowym to świetna płukanka do włosów.
Opublikuj na: