logo
Wyniki wyszukiwania zamknij

Ananas

ANANAS – uprawiany w Ameryce długo przed przybyciem Kolumba.
ananasW dzisiejszych czasach uprawia się go w Chinach, Brazylii, Meksyku, na Hawajach, Filipinach. Nazwa pochodzi od indyjskiego słowa „nana” – co znaczy zapach. Ananas zawiera bromelinę – enzym ułatwiający trawienie (szczególnie białka). Dzięki temu jest używany jako skuteczny środek w dietach odchudzających. Bromelina podnosi również odporność organizmu na infekcje. Jeśli chcemy korzystać z błogosławieństw bromeliny należy jeść ananasa na surowo.
Owoce są bardzo bogate w cukry, mogą ich zawierać do 14 %. Poza tym ma dużo witaminy C (do 40 mg%), kwasów organicznych, miedzi i potasu.
Ważnym składnikiem ananasa jest mangan – biopierwiastek, który odgrywa ważną rolę w procesie prawidłowego rozwoju komórek i właściwego działania witaminy B1. Mangan razem z miedzią i żelazem jest niezbędny do prawidłowego procesu wytwarzania krwi. Zapobiega również rozwojowi osteoporozy.
Wg Pięciu Przemian ananas należy do elementu Ziemi (smak słodki) – wzmacnia pracę śledziony, trzustki i żołądka. Świetnie działa na jakość skóry.
Wartość energetyczna 54 kcal na 100 gram.
 
 
 
Opublikuj na:
  
Artykuły »
Odżywianie małego dziecka - jakie zboża warto jeść? Cz 3 Dominika Adamczyk W diecie małego dziecka bardzo ważne są produkty zbożowe, zw...
Odżywianie małego dziecka Cz 2 - piramida zdrowego żywienia dziecka. Dominika Adamczyk Z czego powinien składać się pełnowartościowy posiłek dzieck...

Polecamy bardzo ciekawe artykuly z Bloga o zdrowej zywnosci - Nazdrowie.biopunkt.pl. Autorzy dokladnie opisali ponizsze produkty:


Zachecamy równiez do odwiedzenia stron: