logo
Wyniki wyszukiwania zamknij

Żurawina błotna

ŻURAWINA BŁOTNA – w dawnych czasach była pospolitą rośliną występującą na torfowiskach i w lasach bagiennych Europy północnej i wschodniej, Syberii, Kanadzie i Stanów Zjednoczonych. W tej chwili w Europie występuje coraz rzadziej, ponieważ mamy coraz mniej bagien i torfowisk. W Polsce rośnie w Puszczy Knyszyńskiej, Białowieskiej i na Pomorzu Zachodnim.
Żurawina błotnaOwoce żurawiny są smaczne i odżywcze. Występują w nich witaminy A i C oraz witaminy z grupy B. Zawierają karotenoidy, sole mineralne, kwasy organiczne (skrobiowy i cytrynowy), które działają przeciwgorączkowo i wzmacniają odporność organizmu. Zawartość kwasu benzoesowego powoduje wyjątkową zdolność przechowywania owoców.
Żurawina działa wzmacniająco, ułatwia trawienie, wpływa korzystnie na pracę jelit, pobudza do działania trzustkę – dobrze działa na chorych na cukrzycę. Owoce żurawiny obniżają ciśnienie.
Żurawina ma silne działanie antybakteryjne. Wspomaga leczenie dróg moczowych. Regularne picie soku z żurawiny podwyższa poziom „dobrego” cholesterolu we krwi. Żurawina jest również naturalnym antyutleniaczem.
Sok z żurawiny jest również kosmetykiem – nawilża skórę, reguluje pH skóry, działa liftingująco i spowalnia proces starzenia się skóry (ma właściwości antyoksydacyjne).
Wartość energetyczna 33 kcal na 100 gram.
 
Opublikuj na:
  
Artykuły »
Odżywianie małego dziecka - jakie zboża warto jeść? Cz 3 Dominika Adamczyk W diecie małego dziecka bardzo ważne są produkty zbożowe, zw...
Odżywianie małego dziecka Cz 2 - piramida zdrowego żywienia dziecka. Dominika Adamczyk Z czego powinien składać się pełnowartościowy posiłek dzieck...

Polecamy bardzo ciekawe artykuly z Bloga o zdrowej zywnosci - Nazdrowie.biopunkt.pl. Autorzy dokladnie opisali ponizsze produkty:


Zachecamy równiez do odwiedzenia stron: