logo
Wyniki wyszukiwania zamknij

Pomidor

POMIDOR - pochodzi ze środkowej lub południowej Ameryki. Do Europy został przywieziony w XVI w., ale dopiero pod koniec XVIII wieku zaliczono go do roślin uprawnych. Początkowo uważano go za roślinę trującą i uprawiano tylko dla ozdoby (jeszcze w XIX wieku).
PomidorW tej chwili jest to jedno z najbardziej popularnych warzyw na świecie. Po włosku nazywa się „pomidori” co znaczy „złote jabłka”. Francuzi nazwali pomidora „jabłkiem miłości”, ponieważ jest afrodyzjakiem.
Pomidory to bogate źródło witaminy C, A i witamin z grupy B oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają też wiele kwasów organicznych – cytrynowego i jabłkowego oraz kwas foliowy i nikotynowy. Zawierają pektyny (błonnik), który obniża zawartość cholesterolu we krwi. Duża zawartość kwasów powoduje, że pomidory są stosowane w kosmetyce.
Pomidor zawiera również likopen. Odkrycie działania likopenu znacznie zwiększyło popularność tych warzyw. Otóż – likopen należy do naturalnych pigmentów (to on nadaje tak piękny kolor pomidorom). Jest on jednym z najlepszych antyutleniaczy, dzięki czemu chroni nas przed wieloma chorobami, szczególnie ceni się jego działanie antyrakowe. Pomaga również skórze neutralizować szkodliwe promieniowanie.
Wartość energetyczna 15 kcal na 100 gram.
 
Opublikuj na:
  
Artykuły »
Odżywianie małego dziecka - jakie zboża warto jeść? Cz 3 Dominika Adamczyk W diecie małego dziecka bardzo ważne są produkty zbożowe, zw...
Odżywianie małego dziecka Cz 2 - piramida zdrowego żywienia dziecka. Dominika Adamczyk Z czego powinien składać się pełnowartościowy posiłek dzieck...

Polecamy bardzo ciekawe artykuly z Bloga o zdrowej zywnosci - Nazdrowie.biopunkt.pl. Autorzy dokladnie opisali ponizsze produkty:


Zachecamy równiez do odwiedzenia stron: