logo
Wyniki wyszukiwania zamknij

Rukola

RUKOLA – jednoroczne warzywo liściowe. Rośnie dziko we Włoszech, Francji i Azji wschodniej. Od niedawna uprawiana także w Polsce.
Rukola zawiera dużo witamin -  A, B1, B2 i C oraz mikroelementów – wapń, fosfor, magnez, żelazo. Jest również bogata w sole mineralne, kwasy organiczne i olejki eteryczne.
Oprócz walorów odżywczych rukola posiada również niepowtarzalny smak i aromat – jest lekko gorzkawa, ale z odcieniem orzechowego smaku. Dobrze smakuje w mieszance sałat liściastych. Można ją przygotowywać jak szpinak, dobrze się komponuje z serami (szczególnie pleśniowymi czy parmezanem).
Rukolę łatwo jest wyhodować w donicy na balkonie, w tej chwili jej sadzonki są dość popularne w sklepach ogrodniczych.
 
Opublikuj na:
  
Artykuły »
Odżywianie małego dziecka - jakie zboża warto jeść? Cz 3 Dominika Adamczyk W diecie małego dziecka bardzo ważne są produkty zbożowe, zw...
Odżywianie małego dziecka Cz 2 - piramida zdrowego żywienia dziecka. Dominika Adamczyk Z czego powinien składać się pełnowartościowy posiłek dzieck...

Polecamy bardzo ciekawe artykuly z Bloga o zdrowej zywnosci - Nazdrowie.biopunkt.pl. Autorzy dokladnie opisali ponizsze produkty:


Zachecamy równiez do odwiedzenia stron: