logo
Wyniki wyszukiwania zamknij

Ogórek

OGÓREK – jest to jedna z najstarszych roślin warzywnych, znana od 5 tysięcy lat. Pochodzi z Indii. Znano go i uprawiano już w starożytnym Egipcie skąd rozprzestrzenił się na kraje basenu Morza Śródziemnomorskiego. W Polsce hodowany od XVI wieku.
ogorekChociaż wartość odżywcza ogórka jest niewielka, to niezwykle cenną jego właściwością jest zawartość wielu związków o charakterze zasadowym. Dzięki temu ogórek bardzo korzystnie wpływa na trawienie i odkwasza organizm. Pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu i przyspiesza wydalanie kwasu moczowego.
Ogórki zawierają 92 % wody, oprócz tego witaminy A, B i C oraz związki mineralne – głównie wapń, fosfor, magnez i żelazo.
Sok i miazga z ogórka ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Działają ściągająco, wybielająco i nawilżająco – przede wszystkim dzięki zawartości krzemu i sodu.
Wartość energetyczna 20 kcal na 100 gram.
 
 
 
Opublikuj na:
  
Artykuły »
Odżywianie małego dziecka - jakie zboża warto jeść? Cz 3 Dominika Adamczyk W diecie małego dziecka bardzo ważne są produkty zbożowe, zw...
Odżywianie małego dziecka Cz 2 - piramida zdrowego żywienia dziecka. Dominika Adamczyk Z czego powinien składać się pełnowartościowy posiłek dzieck...

Polecamy bardzo ciekawe artykuly z Bloga o zdrowej zywnosci - Nazdrowie.biopunkt.pl. Autorzy dokladnie opisali ponizsze produkty:


Zachecamy równiez do odwiedzenia stron: