logo
Wyniki wyszukiwania zamknij

Kuzu

Kuzu to roślina (Pueraria Thungbergii) rosnąca głównie w Azji. Proszek kuzu pozyskuje się z korzenia tej rośliny poprzez niezmieniony od wieków proces trwający 90 dni. Rezultatem jest najwyższej jakości środek zagęszczający o delikatnej konsystencji.
 
Kuzu to bezzapachowa i pozbawiona smaku skrobia, która jest doskonałą alternatywą dla żelatyny czy skrobi ziemniaczanej. Skrobia w kuzu jest źródłem żelaza, wapnia i fosforu. Od tysięcy lat korzeń kuzu jest powszechnie stosowany w kulturze wschodniej jako pokarm dostarczający energii i lekarstwo. W Chinach stosuje się kuzu przy grypie, gorączce, biegunce, nudnościach, bólach głowy, cukrzycy, alergii, nadciśnieniu, przeziębieniach i dolegliwościach żołądkowo-jelitowych.
Kuzu służy do zagęszczania zup, słodkich i aromatycznych sosów, przygotowywania polew, puddingów i nadzienia do ciast.
Niezwykłą właściwością Kuzu jest jego skuteczność w zwalczaniu nałogów – badania naukowe stwierdziły, że systematyczne dodawanie go do potraw skutecznie chroni przed uzależnieniem od alkoholu i nikotyny.
 
Opublikuj na:
  
Artykuły »
Odżywianie małego dziecka - jakie zboża warto jeść? Cz 3 Dominika Adamczyk W diecie małego dziecka bardzo ważne są produkty zbożowe, zw...
Odżywianie małego dziecka Cz 2 - piramida zdrowego żywienia dziecka. Dominika Adamczyk Z czego powinien składać się pełnowartościowy posiłek dzieck...

Polecamy bardzo ciekawe artykuly z Bloga o zdrowej zywnosci - Nazdrowie.biopunkt.pl. Autorzy dokladnie opisali ponizsze produkty:


Zachecamy równiez do odwiedzenia stron: