logo
Wyniki wyszukiwania zamknij

Kuskus

KUSKUS – kasza pszeniczna, początkowo przyrządzano ją z ziaren prosa, a później z pszenicy. Jej historia sięga 3 tysięcy lat p.n.e. Pochodzi z Afryki, Berberowie, zamieszkujący góry Atlas, wprowadzili kuskus na dwory faraonów w Egipcie. W XVII wieku został przywieziony z Afryki do Brazylii (prawdopodobnie z niewolnikami). W XIX wieku odkryli go Francuzi podczas podboju Algierii i przenieśli go do ojczyzny.
W świecie muzułmańskim ziarenka kuskusu są symbolem szczęścia i bogactwa. Dzielenie się kuskusem symbolizuje otwartość na ludzi i poczucie wspólnoty. W Afryce Północnej kaszę kuskus wciąż wytwarza się ręcznie. Zajęcie to można porównać do darcia pierza na polskiej wsi. Kobiety rozdrabniają i obłuskują ziarna pszenicy po czym spryskują je słonawą wodą i obtaczają w mące pszennej. Sporządzony „grysik” suszą na słońcu.
Kuskus wytwarza się z pszenicy twardej (durum), która zawiera więcej białka niż pszenica miękka. Kuskus zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, niacynę i tiaminę. Przyswajalność żelaza w kuskusie zwiększa się przy jednoczesnym spożyciu produktów bogatych w witaminę C.
Kuskus smakuje równie dobrze na słodko i ostro. Jest wyśmienity jako dodatek do sałatek, zup, dań głównych i deserów.
Wartość energetyczna 360 kcal na 100 gram.
www.sklep.joga-joga.pl
Opublikuj na:
  
Artykuły »
Odżywianie małego dziecka - jakie zboża warto jeść? Cz 3 Dominika Adamczyk W diecie małego dziecka bardzo ważne są produkty zbożowe, zw...
Odżywianie małego dziecka Cz 2 - piramida zdrowego żywienia dziecka. Dominika Adamczyk Z czego powinien składać się pełnowartościowy posiłek dzieck...

Sklep ze zdrową… żywnością - wszystko dla Twojego zdrowia.

Miody Manuka - informacje na ich temat.

Na temat ziola jakim jest czystek zapraszamy na blog o zdrowej żywności

Polecany strone na temat produktu jakim jest ziemia okrzemkowa