logo
Wyniki wyszukiwania zamknij

Marakuja

MARAKUJA (passiflora edulis Sims)– inaczej męczennica jadalna. Nazwa pochodzi od wyglądu rośliny, która podobno przypomina narzędzia męki Chrystusa. Z łaciny passio to cierpienie a flos – kwiat.
Męczennica to krzewiaste pnącze dochodzące do długości 80 metrów. Ma wyjątkowo piękne kwiaty.
marakuja2Pochodzi ze środkowej i poludniowej Ameryki. Najlepiej rośnie na wysoko położonych terenach o klimacie tropikalnym w Brazylii, Peru, Kolumbii i Ekwadorze.
Owoc dochodzi do wielkości kurzego jajka, ma intensywny i orzeźwiający smak. Miąższ jest miękki i galaretowaty z dużą ilością jadalnych nasion.
Zawiera dużo karotenów, niacynę, kwas cytrynowy, witaminę C (do 23 mg/100 gram), wapń i żelazo.
Owoc marakui spożywa się na surowo lub jako dodatek do słodkich sosów i napojów. Jest świetny do drinków.
Wartość energetyczna 34 kcal na 100 gram.
 
 
Opublikuj na:
  
Artykuły »
Odżywianie małego dziecka - jakie zboża warto jeść? Cz 3 Dominika Adamczyk W diecie małego dziecka bardzo ważne są produkty zbożowe, zw...
Odżywianie małego dziecka Cz 2 - piramida zdrowego żywienia dziecka. Dominika Adamczyk Z czego powinien składać się pełnowartościowy posiłek dzieck...

Polecamy bardzo ciekawe artykuly z Bloga o zdrowej zywnosci - Nazdrowie.biopunkt.pl. Autorzy dokladnie opisali ponizsze produkty: