logo
Wyniki wyszukiwania zamknij

Mango

MANGO – owoc dużego, wiecznie zielonego drzewa. Rośnie w Indiach, gdzie jest nazywane owocem bogów. Jego uprawa sięga 4000 lat. Mango stanowi połowę produkcji owoców w tym kraju – około 7 mln ton. Uprawia się je także w Pakistanie, Afryce, Tajlandii i Ameryce.
mangoNiektóre owoce mango przekraczają wagę 1 kilograma, najlepsze są jednak ważące nie więcej niż pół kilo. Skórka mango jest również jadalna. W Indiach z młodych liści drzewa mango sporządza się sałatki.
Owoc mango jest bardzo smaczny, ma słodki smak i niepowtarzalny aromat. Pokrojony miąższ jest używany do sałatek owocowych, lodów, przystawek.
Mango jest bogate w cukier, białko, sole mineralne, witaminy (z przewagą A i C). Ma również szerokie zastosowanie w kosmetyce – olejek z mango jest cennym składnikiem kremów pielęgnacyjnych. Aktywne substancje zawarte w ekstrakcie z mango świetnie działają na skórę i włosy – nawilżają i witalizują. Zawartość witamin C i E powoduje nawilżenie warstw rogowych naskórka, przywraca skórze elastyczność i młodzieńczy wygląd.
Wg medycyny chińskiej mango należy do żywiołu Ziemi – wspiera pracę trzustki, żołądka i śledziony.
Wartość energetyczna – 73 kcal na 100 gram.
 
Opublikuj na:
Soja bio 400g - bio planet Cena brutto:
5.25 PLN
Ziemia okrzemkowa 1 kg - Perma-Guard Cena brutto:
55.00 PLN
  
Artykuły »
Odżywianie małego dziecka - jakie zboża warto jeść? Cz 3 Dominika Adamczyk W diecie małego dziecka bardzo ważne są produkty zbożowe, zw...
Odżywianie małego dziecka Cz 2 - piramida zdrowego żywienia dziecka. Dominika Adamczyk Z czego powinien składać się pełnowartościowy posiłek dzieck...

Polecamy bardzo ciekawe artykuly z Bloga o zdrowej zywnosci - Nazdrowie.biopunkt.pl. Autorzy dokladnie opisali ponizsze produkty:


Zachecamy równiez do odwiedzenia stron: