logo
Wyniki wyszukiwania zamknij

Malina

MALINA – należy do roślin występujących jeszcze w neolicie. Była pokarmem człowieka pierwotnego. Znana w starożytności i opisana przez Dioskorydesa, który w lecznictwie używał wyłącznie liści.
 
malinaW średniowieczu wprowadzono malinę do uprawy w przyklasztornych ogrodach, w XVI wieku zaczęto sporządzać syrop malinowy.
Owoce maliny zawierają fruktozę, glukozę i sacharozę, kwasy organiczne – jabłkowy, cytrynowy, mrówkowy, pektyny, sole mineralne – żelazo, potas i dużo cynku. Witamy B1, B2, B6, C i PP oraz prowitaminę A.
Owoce maliny działają napotnie, przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie i moczopędnie. W warunkach domowych stosuje się najczęściej syrop z malin albo napar z suszonych owoców. Jest to doskonały środek na przeziębienie.
Odwar z liści malin stosuje się przy biegunkach, bólu żołądka i na poprawę trawienia.
Malina to doskonały owoc znajdujący szerokie zastosowanie w kuchni. Świetna na surowo, w postaci soków, konfitur, dżemów, kompotów i win.
Suche owoce dodają smaku każdej herbacie.
 
 
Opublikuj na:
  
Artykuły »
Odżywianie małego dziecka - jakie zboża warto jeść? Cz 3 Dominika Adamczyk W diecie małego dziecka bardzo ważne są produkty zbożowe, zw...
Odżywianie małego dziecka Cz 2 - piramida zdrowego żywienia dziecka. Dominika Adamczyk Z czego powinien składać się pełnowartościowy posiłek dzieck...

Polecamy bardzo ciekawe artykuly z Bloga o zdrowej zywnosci - Nazdrowie.biopunkt.pl. Autorzy dokladnie opisali ponizsze produkty:


Zachecamy równiez do odwiedzenia stron: