logo
Wyniki wyszukiwania zamknij

Ogórecznik

OGÓRECZNIK – roślina przyprawowa i lecznicza znana już w starożytności. Rzymianie podawali swoim wojownikom ogórecznika dla dodania im odwagi i męstwa w boju. Oprócz tego używano go dla pozbycia się smutku i melancholii. Do Anglii dotarł z legionami rzymskimi, a do innych krajów Europy w czasie wojen krzyżowych.
ogorecznikZiele ogórecznika zawiera dużo witaminy C oraz sole mineralne, głównie mangan, potas, żelazo, cynk. Ma działanie regulujące przemianę materii, przeciwzapalne, moczopędne, bakteriobójcze i uspokajające.
Ogórecznik ma smak ogórka, dodany do sałatek witaminowych nadaje im ogórkowy smak. Taka sałatka ma właściwości lecznicze zbliżone do działania naparu z ziela. Ogórecznika dodaje się do barszczu ukraińskiego i chłodnika, do sosów, pieczonej dyni, kabaczków. Można go również przyrządzać podobnie jak szpinak albo zapiekać w cieście.
Ogórecznik ma piękne kwiaty, które są również jadalne.
Ogórecznik jest rośliną jednoroczną, można go łatwo wyhodować z nasion.
 
Opublikuj na:
  
Artykuły »
Odżywianie małego dziecka - jakie zboża warto jeść? Cz 3 Dominika Adamczyk W diecie małego dziecka bardzo ważne są produkty zbożowe, zw...
Odżywianie małego dziecka Cz 2 - piramida zdrowego żywienia dziecka. Dominika Adamczyk Z czego powinien składać się pełnowartościowy posiłek dzieck...

Polecamy bardzo ciekawe artykuly z Bloga o zdrowej zywnosci - Nazdrowie.biopunkt.pl. Autorzy dokladnie opisali ponizsze produkty:


Zachecamy równiez do odwiedzenia stron: