logo
Wyniki wyszukiwania zamknij

Cząber

CZĄBER – roślina pochodząca z Azji Mniejszej i wybrzeży Morza Śródziemnego, gdzie rośnie na suchych, wapiennych skałach. Znany już w starożytności. Do Europy przeniosły go legiony rzymskie. Uprawiany jest głównie w Europie środkowej i północnej, Azji Mniejszej i Ameryce środkowej.
Mimo swojego pochodzenia cząber dobrze rośnie w Polsce. Jest nieodłącznym składnikiem kuchni staropolskiej. Marcin z Urzędowa pisze, że, oprócz wartości smakowych i odżywczych „spożywanie cząbru pobudza do podejmowania szlachetnych czynów”.
Ziele cząbru zawiera olejki eteryczne, garbniki, śluzy, sole mineralne – przede wszystkim dużą ilość cynku, żelazo, kobalt, miedź i mangan.
Ziele to przede wszystkim pobudza wydzielanie soków żołądkowych i działa wiatropędnie. Stosuje się go przy niestrawności i wzdęciach. Z tego powodu jest nieodzowny przy gotowaniu potraw z grochu i innych roślin strączkowych.
Cząber przeciwdziała również nadmiernej fermentacji.
W kuchni stosuje się go w stanie świeżym i suszonym. Ma ostry, specyficzny smak, szczególnie dobrze współgra z warzywami strączkowymi – jego dawna nazwa to „ziele fasolowe”. Dodaje smaku ziemniaczance, krupnikowi, babce ziemniaczanej, sałatkom i sosom.
Jest składnikiem pieprzów ziołowych i bułgarskiej czubrycy.
 
Opublikuj na:
  
Artykuły »
Odżywianie małego dziecka - jakie zboża warto jeść? Cz 3 Dominika Adamczyk W diecie małego dziecka bardzo ważne są produkty zbożowe, zw...
Odżywianie małego dziecka Cz 2 - piramida zdrowego żywienia dziecka. Dominika Adamczyk Z czego powinien składać się pełnowartościowy posiłek dzieck...

Polecamy bardzo ciekawe artykuly z Bloga o zdrowej zywnosci - Nazdrowie.biopunkt.pl. Autorzy dokladnie opisali ponizsze produkty: