logo
Wyniki wyszukiwania zamknij

Dzika róża

DZIKA RÓŻA – roślina znana ludzkości od kilku tysięcy lat. W czasach pierwotnych traktowana jako pożywienie.
dzika rozaW starożytności była poświęcona bogini miłości. Z dzikiej róży robiono pachnidła i talizmany chroniące od zła.
Owoce róży zawierają bardzo duże ilości witaminy C – 20 do 30 razy więcej niż cytryna. Oprócz tego witaminy A, B1, B2, E, K i P, garbniki, kwasy organiczne, pektyny cukry, cole mineralne – potas, żelazo, fosfor, sód, wapń, magnez i siarkę. Trzy owoce dzikiej róży pokrywają w zupełności dzienne zapotrzebowanie organizmu ludzkiego na witaminę C.
Dzika róża ma właściwości moczopędne, żółciopędne, wzmacniające, przeciwzapalne, uodporniające na choroby zakaźne. Owoców róży używa się przede wszystkim jako środka wzmacniającego, szczególnie u rekonwalescentów, przy schorzeniach wątroby i woreczka żółciowego, w chorobie wrzodowej, niedokwaśności i reumatyzmie. Wpływają również dodatnio na przeminę materii i obniżają poziom cholesterolu.
Z owoców róży robi się napary (1 łyżka owoców na szklankę wrzątku, parzyć pod przykryciem 15 minut). Wyrabia się z nich doskonałe wina i nalewki, sporządza marmolady, konfitury i kompoty. Gotowane nasiona dzikiej róży mają lekko waniliowy smak i wyraźnie podnoszą jakość napojów.
 
Opublikuj na:
  
Artykuły »
Odżywianie małego dziecka - jakie zboża warto jeść? Cz 3 Dominika Adamczyk W diecie małego dziecka bardzo ważne są produkty zbożowe, zw...
Odżywianie małego dziecka Cz 2 - piramida zdrowego żywienia dziecka. Dominika Adamczyk Z czego powinien składać się pełnowartościowy posiłek dzieck...

Polecamy bardzo ciekawe artykuly z Bloga o zdrowej zywnosci - Nazdrowie.biopunkt.pl. Autorzy dokladnie opisali ponizsze produkty:


Zachecamy równiez do odwiedzenia stron: