logo
Wyniki wyszukiwania zamknij

Jeżyny

Jeżyny – nazywane również ostrężyną, to bliskie kuzynki malin. Rozpowszechnione są na całej półkuli północnej. Porasta nasłonecznione stoki i połoniny. Występuje wiele odmian jeżyn, które różnią się smakiem i wyglądem. Czarne i błyszczące owoce to jeżyny, czerwone to ostrężyny, sine i matowe to ożyny. Inną odmianą jest jeżynomalina, której ciemnoczerwone owoce są doskonałe na przetwory.
jezynyZ jeżyn robi się doskonałe soki, konfitury i marmolady. Wyjątkowy smak i aromat ma również wino z jeżyn.
Jeżyny są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Zawierają całą paletę składników odżywczych – dużą ilość miedzi i żelaza, witaminę A oraz sole mineralne. Największą wartość mają owoce podwane na surowo.
Jako lekarstwo jeżyna była stosowana już w czasach neolitu. Wywar z liści stosuje się przy grypie i stanach podgorączkowych. Liście i kwiaty mają właściwości lecznicze, od starożytności były stosowane jako lek w walce z chorobami skóry. Ze względu na dużą zawartość pestek są cennym źródłem błonnika. Medycyna ludowa zaleca picie soku z jeżyn na pzeziębienia i drobne infekcje. Jeżyny wzmacniają organizm, są pomocne w zwalczaniu grzybów i bakterii. Napar z liści działa ściągająco oraz przeciwbiegująco.
 
Opublikuj na:
  
Artykuły »
Odżywianie małego dziecka - jakie zboża warto jeść? Cz 3 Dominika Adamczyk W diecie małego dziecka bardzo ważne są produkty zbożowe, zw...
Odżywianie małego dziecka Cz 2 - piramida zdrowego żywienia dziecka. Dominika Adamczyk Z czego powinien składać się pełnowartościowy posiłek dzieck...

Polecamy bardzo ciekawe artykuly z Bloga o zdrowej zywnosci - Nazdrowie.biopunkt.pl. Autorzy dokladnie opisali ponizsze produkty:


Zachecamy równiez do odwiedzenia stron: