logo
Wyniki wyszukiwania zamknij

Ryż

Ryż – (oryza), to rodzaj z rodziny traw, składający się z ponad 20 gatunków, z których ryż siewny jest jedną z najważniejszych roślin uprawnych świata.
ryzRyż jest rośliną produkowaną na większą lub mniejszą skalę w ponad 100 krajach świata i stanowi główne źródło pożywienia dla połowy ludności świata.
Wyłuskane lecz nie polerowane ziarnka ryżu nazywa się ryżem brązowym. Brązowy ryż zawiera 75 % węglowodanów oraz 7,5 % białka. Ryż biały, czyli polerowany, ma znacznie mniejszą waratość odżywczą. Spożywanie go przez dłuższy czas może spowodować niedobór witaminy B.
Z ziarna produkuje się również mąkę ryżową, napoje alkoholowe – piwo ryżowe, sake, arak, otręby stosuje się jako paszę, słomę do wyrobu bibułki ryżowej do papierosów.
Wartość kaloryczna 35 kcal na 100 gram.
 
 
Opublikuj na:
  
Artykuły »
Odżywianie małego dziecka - jakie zboża warto jeść? Cz 3 Dominika Adamczyk W diecie małego dziecka bardzo ważne są produkty zbożowe, zw...
Odżywianie małego dziecka Cz 2 - piramida zdrowego żywienia dziecka. Dominika Adamczyk Z czego powinien składać się pełnowartościowy posiłek dzieck...

Polecamy bardzo ciekawe artykuly z Bloga o zdrowej zywnosci - Nazdrowie.biopunkt.pl. Autorzy dokladnie opisali ponizsze produkty:


Zachecamy równiez do odwiedzenia stron: