logo
Wyniki wyszukiwania zamknij

Groch

Groch – roślina pochodząca z Azji Mniejszej, uprawiana już w starożytności w Grecji, Rzymie, Egipcie. Nasiona grochu znaleziono w osadach z epoki kamiennej na Węgrzech oraz z epoki brązu we Francji i Szwajcarii. W Polsce również znany od bardzo dawna.
groch
Groch jest rośliną o wysokiej wartości odżywczej. Groch zielony w okresie najwyższej dojrzałości posiada 20-25 % suchej masy. Jest cennym źródłem białka roślinnego, tłuszczów, węglowodanów i witamin (przede wszystkim z grupy B). Zawiera dużo tiaminy i kwasu nikotynowego, ryboflawiny i kwasu pantotenowego. Składniki mineralne – wapń, żelazo i fosfor.

W kuchni groch ma bardzo szerokie zastosowanie – od swojskiej grochówki do hinduskich ciasteczek z grochu. Jest często stosowany w kuchni wegetariańskiej ze względu na dużą zawartość białka.

Wartość energetyczna 98 kcal na 100 gram.
Opublikuj na:
  
Artykuły »
Odżywianie małego dziecka - jakie zboża warto jeść? Cz 3 Dominika Adamczyk W diecie małego dziecka bardzo ważne są produkty zbożowe, zw...
Odżywianie małego dziecka Cz 2 - piramida zdrowego żywienia dziecka. Dominika Adamczyk Z czego powinien składać się pełnowartościowy posiłek dzieck...

Polecamy bardzo ciekawe artykuly z Bloga o zdrowej zywnosci - Nazdrowie.biopunkt.pl. Autorzy dokladnie opisali ponizsze produkty:


Zachecamy równiez do odwiedzenia stron: