logo
Wyniki wyszukiwania zamknij

Gruszka

Owoc znany w Europie od czasów prehistorycznych, o czym świadczą wykopaliska suszonych gruszek z epoki kamienia łupanego i epoki brązu. Na tereny dzisiejszej Grecji przywędrowały z Persji.
jogaMimo, że grusza znana była w tak odległych czasach, nowe odmiany powstały dopiero w XVII i XVIII wieku w Belgii i Francji. Z czasem przywędrowały do Polski, chociaż mamy również nasze, rodzime gruszki leśne i ulęgałki.

Gruszka szlachetna powstała w wyniku krzyżówek dzikich odmian tego drzewa.

Gruszka zawiera ok 85 % wody, składniki mineralne – potas (bardzo dużo), fosfor, wapń, magnez, sód, cynk, miedź, żelazo, jod, kwas jabłkowy i pektyny. Zawiera również witaminę A, B1, B2, B5, C i PP.

Owoce gruszki są bardzo zdrowe. Powszechnie uważa się je za ciężkostrawne, wystarczy jednak dobrze pogryźć każdy kęs, żeby trawienie stało się łatwiejsze.

Gruszki są znakomitym składnikiem sałatek owocowych, deserów, ciast i napojów.

Wartość kaloryczna 60 kcal na 100 gram.
Opublikuj na:
  
Artykuły »
Odżywianie małego dziecka - jakie zboża warto jeść? Cz 3 Dominika Adamczyk W diecie małego dziecka bardzo ważne są produkty zbożowe, zw...
Odżywianie małego dziecka Cz 2 - piramida zdrowego żywienia dziecka. Dominika Adamczyk Z czego powinien składać się pełnowartościowy posiłek dzieck...

Polecamy bardzo ciekawe artykuly z Bloga o zdrowej zywnosci - Nazdrowie.biopunkt.pl. Autorzy dokladnie opisali ponizsze produkty:


Zachecamy równiez do odwiedzenia stron: