logo
Wyniki wyszukiwania zamknij

Płatki owsiane

PŁATKI OWSIANE – wśród naukowców określane produktem XXI wieku. Zawierają wszystkie podstawowe składniki pokarmowe – węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy, błonnik i sole mineralne.
platki owsianeOkoło 95 % zbiorów owsa przerabia się na karmę dla zwierząt. Ziarna owsa pozbawia się łuski i gniecie – w ten sposób w płatkach pozostaje cała wartość odżywcza owsa.
Płatki owsiane są bogatym źródłem witaminy B6, B1 i kwasu pantotenowego, dzięki czemu skutecznie przeciwdziałają stanom napięcia nerwowego i zmęczeniu. Polepszają również pamięć i zdolność koncentracji.
Płatki owsiane zawierają dużo rozpuszczalnego błonnika, który obniża poziom złego cholesterolu i czyści organizm ze złogów cholesterolowych.
Otręby owsiane są polecane ludziom chorym na cukrzyce, ponieważ wyrównują poziom glukozy we krwi.
Tłuszcz zawarty w płatkach owsianych zawiera cenne nienasycone kwasy tłuszczowe. Płatki owsiane chronią również przewód pokarmowy i przyspieszają przemianę materii.
Płatki owsiane to wspaniała podstawa śniadań – musli z owocami, deserów. Są bazą ciekawych, pełnoziarnistych ciast i ciasteczek. Na bazie płatków przygotowuje się kotlety warzywne i pasztety.
Wartość kaloryczna 366 kcal na 100 gram.
Opublikuj na:
  
Artykuły »
Odżywianie małego dziecka - jakie zboża warto jeść? Cz 3 Dominika Adamczyk W diecie małego dziecka bardzo ważne są produkty zbożowe, zw...
Odżywianie małego dziecka Cz 2 - piramida zdrowego żywienia dziecka. Dominika Adamczyk Z czego powinien składać się pełnowartościowy posiłek dzieck...

Polecamy bardzo ciekawe artykuly z Bloga o zdrowej zywnosci - Nazdrowie.biopunkt.pl. Autorzy dokladnie opisali ponizsze produkty:


Zachecamy równiez do odwiedzenia stron: