logo
Wyniki wyszukiwania zamknij

Jogurt

JOGURT – fermentowany napój mleczny, znany od tysięcy lat. Jego nazwa pochodzi od tureckich słów „ya-urt”, co oznacza kwaśne mleko.
jogurtOd dawna popularny na Bałkanach, przypisuje mu się właciwości odradzające i uzdrawiające. Powszechnie uznaje się, że długowieczność Bułgarów wynika, między innymi, z picia popularnego u nich jogurtu.
Jogurt zawiera 3,3 % białka, od 2 do 6 % tłuszczu, 3,1 % cukru, 0,8 % kwasu mlekowego, śladowe ilości alkoholu. W jednej szklance jogurtu znajduje sie 415 mg dobrze przyswajalnego wapnia, wiele witamin (szczególnie z grupy B) i biopierwiastków (wapń i fosfor).
Dzięki zagęszczeniu jogurt ma wyższą wartość odżywczą od mleka i powinien być stałym składnikiem diety.
Jogurt pomaga w odtworzeniu w przewodzie pokarmowym korzystnych dla organizmu bakterii. Dzięki temu doskonale wspomaga proces trawienia i działanie systemu immunologicznego. Wzmacnia odporność na zarazki gruźlicy i tyfusu, przyspiesza powrót do zdrowia po kuracji antybiotykowej, działa uspokajająco przy nadpobudliwości nerwowej i bezsenności, przeciwdziała cukrzycy i miażdżycy naczyń krwionośnych.
Warto pamiętać, że jogurt ma właściwości wychładzające – zimą należy używać go z umiarem. Jogurtu nie podaje się dzieciom do ukończenia pierwszego roku życia ze względu na to, że zawiera trudno przyswajalną formę kwasu mlekowego.

  www.sklep.joga-joga.pl
Opublikuj na:
  
Artykuły »
Odżywianie małego dziecka - jakie zboża warto jeść? Cz 3 Dominika Adamczyk W diecie małego dziecka bardzo ważne są produkty zbożowe, zw...
Odżywianie małego dziecka Cz 2 - piramida zdrowego żywienia dziecka. Dominika Adamczyk Z czego powinien składać się pełnowartościowy posiłek dzieck...
Ziemia okrzemkowa 1 kg - Perma-Guard Cena brutto:
55.00 PLN

Sklep ze zdrową… żywnością - wszystko dla Twojego zdrowia.

Miody Manuka - informacje na ich temat.

Na temat ziola jakim jest czystek zapraszamy na blog o zdrowej żywności

Polecany strone na temat produktu jakim jest ziemia okrzemkowa