logo
Wyniki wyszukiwania zamknij

Curry

CURRY – mieszanka sproszkowanych przypraw, znana od tysięcy lat. W Indiach jest przyprawą narodową.
Curry ulepszano w ciągu wieków, niektóre zestawy curry są do dziś trzymane w ścisłej tajemnicy. Do Europy przywędrowała dopiero w XVIII wieku – przywieźli ją kupcy i żołnierze kolonii brytyjskiej.

W skład curry wchodzą przyprawy – kurkuma, kozieradka, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, chilli, czosnek, kardamon, goździki, kmin rzymski, cynamon, imbir i sól. Curry z regionów o najgorętszym klimacie zawiera więcej ostrych przypraw. W Indiach używa się setek rodzajów mieszanek curry.

Oprócz wartości smakowych curry pobudza również trawienie i skutecznie wspomaga diety odchudzające. Nadaje potrawom piękny, żółto-pomarańczowy kolor.

Jest to przyprawa szczególnie wrażliwa na wilgoć i światło, należy ją przechowywać w szczelnym opakowaniu i w ciemnym miejscu.
 
Opublikuj na:
  
Artykuły »
Odżywianie małego dziecka - jakie zboża warto jeść? Cz 3 Dominika Adamczyk W diecie małego dziecka bardzo ważne są produkty zbożowe, zw...
Odżywianie małego dziecka Cz 2 - piramida zdrowego żywienia dziecka. Dominika Adamczyk Z czego powinien składać się pełnowartościowy posiłek dzieck...

Polecamy bardzo ciekawe artykuly z Bloga o zdrowej zywnosci - Nazdrowie.biopunkt.pl. Autorzy dokladnie opisali ponizsze produkty:


Zachecamy równiez do odwiedzenia stron: