logo
Wyniki wyszukiwania zamknij

Jagody

JAGODY (borówka czernica) – w stanie dzikim rozpowszechnione na całej północnej półkuli, szczególnie w północnej i środkowej Europie. W Polsce najczęściej spotykane w lasach iglastych, na porębach i wrzosowiskach.
Jagody zawierają duże ilości cukrów, pektyny, alkohole, garbniki, karotenoidy. Zawierają również enzymy o działaniu zbliżonym do penicyliny. Poza tym kwasy organiczne – cytrynowy, jabłkowy, bursztynowy i mlekowy. Dalej – sole mineralne – wapń, żelazo, siarkę, potas i duże ilości manganu. Są również bogatym źródłem witamin, zwłaszcza C, B1, P, PP i D i prowitaminy A. W liściach jagód znajdują się kwasy organiczne, sole mineralne (dużo manganu) i inozyd obniżający poziom cukru we krwi.

Jagody odkryły plemiona słowiańskie, nie znano ich w starożytności. Na terenach północnej Europy były jednym z najstarszych leków. Owoce jagód mają silne właściwości przeciwbiegunkowe – nawet w przewlekłych biegunkach zakaźnych – ale tylko wtedy, gdy są suszone lub gotowane. Surowe powodują rozwolnienie – czyli mają zupełnie odwrotny skutek.
Jagody mają również działanie bakteriobójcze – niszczą nawet gronkowce i paciorkowce. Owoce jagód są zasadotwórcze.
Z jagód robi się soki, syropy, dżemy oraz nalewki na winie lub wódce. Świetnie smakują jako nadzienie do pierogów.
Surowcem leczniczym są owoce suszone.
 
Opublikuj na:
  
Artykuły »
Odżywianie małego dziecka - jakie zboża warto jeść? Cz 3 Dominika Adamczyk W diecie małego dziecka bardzo ważne są produkty zbożowe, zw...
Odżywianie małego dziecka Cz 2 - piramida zdrowego żywienia dziecka. Dominika Adamczyk Z czego powinien składać się pełnowartościowy posiłek dzieck...

Polecamy bardzo ciekawe artykuly z Bloga o zdrowej zywnosci - Nazdrowie.biopunkt.pl. Autorzy dokladnie opisali ponizsze produkty: