logo
Wyniki wyszukiwania zamknij

Poziomka

Poziomka – owoc znany już w starożytnym Rzymie. Odżywiały się nią pierwotne plemiona słowiańskie. W XVI wieku we Francji wprowadzono ją do uprawy jako roślinę ozdobną, uważając jednocześnie za leczniczą.
poziomkaOwoce poziomki zawierają dużą ilość witaminy C, witaminy B1, B2, B6, K i PP. Oprócz tego: sole mineralne – fosfor, żelazo, wapń i kobalt oraz kwasy organiczne. Jedzenie poziomek jest szczególnie zalecane dzieciom, osobom starszym i rekonwalescentom, ponieważ są bogactwem soli mineralnych.
Dużą wartość leczniczą i odżywczą mają również liście poziomki, który działa moczopędnie, przeciwbiegunkowo, reguluje ciśnienie.
Herbatka z liści poziomki, jeżyny i maliny skutecznie wspomaga diety odchudzające.
Napar z liści poziomki oczyszcza skórę i działa ściągająco. Maseczka z roztartych poziomek działa regenerująco na skórę, usuwając z niej plamy i piegi.
 
 
Opublikuj na:
  
Artykuły »
Odżywianie małego dziecka - jakie zboża warto jeść? Cz 3 Dominika Adamczyk W diecie małego dziecka bardzo ważne są produkty zbożowe, zw...
Odżywianie małego dziecka Cz 2 - piramida zdrowego żywienia dziecka. Dominika Adamczyk Z czego powinien składać się pełnowartościowy posiłek dzieck...

Polecamy bardzo ciekawe artykuly z Bloga o zdrowej zywnosci - Nazdrowie.biopunkt.pl. Autorzy dokladnie opisali ponizsze produkty:


Zachecamy równiez do odwiedzenia stron: