logo
Wyniki wyszukiwania zamknij

Porzeczka

Porzeczki - owoce jagodowe znane w Europie już w XV wieku. Występują w odmianie czarnej, czerwonej i białej.
porzeczka2Porzeczki to bogate źródło witaminy C, zwłaszcza porzeczka czarna – w 100 gramach jest jej aż 182 mg. Poza tym porzeczki zawierają pektyny, garbniki i antocyjany oraz składniki mineralne – żelazo, fosfor, wapń i magnez.
Porzeczki to doskonały surowiec do produkcji soków, kompotów, win, dżemów i galaretek. Jednak największą wartość odżywczą mają owoce surowe – warto je mieć w ogrodzie i korzystać z ich dobrodziejstw całe prawie lato.
Wartość odżywcza – 40 kcal na 100 gram.
 
 
 
 
Opublikuj na:
  
Artykuły »
Odżywianie małego dziecka - jakie zboża warto jeść? Cz 3 Dominika Adamczyk W diecie małego dziecka bardzo ważne są produkty zbożowe, zw...
Odżywianie małego dziecka Cz 2 - piramida zdrowego żywienia dziecka. Dominika Adamczyk Z czego powinien składać się pełnowartościowy posiłek dzieck...

Polecamy bardzo ciekawe artykuly z Bloga o zdrowej zywnosci - Nazdrowie.biopunkt.pl. Autorzy dokladnie opisali ponizsze produkty:


Zachecamy równiez do odwiedzenia stron: