logo
Wyniki wyszukiwania zamknij

Szałwia

Szałwia - jedna z najcenniejszych roślin leczniczych i przyprawowych. W średniowieczu powtarzano: „kto ma szałwię w ogrodzie, tego bieda nie ubodzie”. Znana już w starożytności, opisywali ją: Hipokrates, Pliniusz Stary i Dioskorydes.
szalwiaSzałwia występuje w stanie dzikim w rejonie Morza Śródziemnego i w Ameryce Północnej. W Polsce można ją uprawiać w ogrodach.
Jej nazwa wywodzi się od łacińskiego „salvus” co oznacza „.zdrowie”.
Liście szałwi dodaje się do twarogów, past, sałatek i napojów.
Szałwi używa się również do przyprawiania mięs i ryb. Doskonale komponuje się z daniami, których składnikami są pomidory, kapusta i groch. Duże zastosowanie znalazła zwłaszcza w kuchni włoskiej.
Surowcem leczniczym są liście lub gęsto ulistnione wierzchołki pędów. W liściach występuje olejek eteryczny (do 2,5%) -stąd charakterystyczny, korzenny zapach surowca -oraz substancje o charakterze garbników (polifenole).
Zewnętrznie stosuje się szałwię w postaci naparów jako skuteczny lek przeciwzapalny, odkażający i ściągający do płukania gardła i jamy ustnej w anginie, chrypce, zapaleniu dziąseł oraz w formie okładów na trudno gojące się rany. Wewnętrznie surowiec podaje się w postaci naparu, nalewki lub ekstraktu w nieżytach i stanach zapalnych przewodu pokarmowego, wzdęciach oraz przewlekłych biegunkach.
Szałwię od zawsze uznawano za roślinę magiczną używaną przy obrzędach.
 
Opublikuj na:
  
Artykuły »
Odżywianie małego dziecka - jakie zboża warto jeść? Cz 3 Dominika Adamczyk W diecie małego dziecka bardzo ważne są produkty zbożowe, zw...
Odżywianie małego dziecka Cz 2 - piramida zdrowego żywienia dziecka. Dominika Adamczyk Z czego powinien składać się pełnowartościowy posiłek dzieck...

Polecamy bardzo ciekawe artykuly z Bloga o zdrowej zywnosci - Nazdrowie.biopunkt.pl. Autorzy dokladnie opisali ponizsze produkty: