logo
Wyniki wyszukiwania zamknij

Tofu

TOFU – biały ser produkowany z mleka sojowego, do którego, w trakcie produkcji dodaje się substancję o właściwościach żelatyny, pochodzącą z wodorostów albo siarczan wapnia, który ma również właściwości żelujące a do tego wzbogaca ser w wapń.
tofuHistoria tofu sięga dwóch tysięcy lat. Wynaleziono go w Chinach lub Korei (spór o miejsce jego powstania jest nierozstrzygnięty). Tofu stało się popularne w krajach Azji Wschodniej w następstwie rozpowszechniania buddyzmu – w VI-VIII wieku. Buddyści zastępowali wtedy mięso tofu.
Dziś tofu jest jednym z głównych składników kuchni orientalnych, a w diecie wegetariańskiej jest ważnym źródłem białka. Poza pełnowartościowym białkiem zawiera lecytynę, fosfor, żelazo, magnez, wapń, potas, witaminę A oraz witaminy z grupy B. Dzięki takiemu składowi tofu wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, wątroby, nerek i wpływa na obniżenie cukru we krwi.
Tofu nie ma wyraźnego smaku – przyjmuje smak przypraw stosowanych w trakcie przyrządzania potraw. Rozróżniamy tofu jedwabiste (o konsystencji śmietany), twarde, yakidofu (lekko opieczone), Chou-dofu (pleśniowe), Xijn Gan dofu (wędzone).
 
Opublikuj na:
  
Artykuły »
Odżywianie małego dziecka - jakie zboża warto jeść? Cz 3 Dominika Adamczyk W diecie małego dziecka bardzo ważne są produkty zbożowe, zw...
Odżywianie małego dziecka Cz 2 - piramida zdrowego żywienia dziecka. Dominika Adamczyk Z czego powinien składać się pełnowartościowy posiłek dzieck...

Sklep ze zdrową… żywnością - wszystko dla Twojego zdrowia.

Miody Manuka - informacje na ich temat.

Na temat ziola jakim jest czystek zapraszamy na blog o zdrowej żywności

Polecany strone na temat produktu jakim jest ziemia okrzemkowa