logo
Wyniki wyszukiwania zamknij

Truskawka

Pierwszym letnim owocem jest truskawka. Moim zdaniem dlatego, że po długiej zimie należy się nam wyjątkowa nagroda, a truskawki taką nagrodą są niewątpliwie. Dojrzałe, czerwone i aromatyczne są prawdziwym cudem natury.
 
truskawkaNie ma takiego miejsca na świecie, w którym nie zna się truskawek – uprawia się je wszędzie. Pierwszymi plantatorami truskawek byli Francuzi, a było to w XV wieku. Ale pisał o nich już Owidiusz.
Popularność truskawek to nie tylko niezwykły smak i aromat. W średniowiecznym zielniku pisano: „Truskawka przepędza złą żółć z ciała, otwiera drogi powietrzu, wzmacnia serce, niszczy kamienie w ciele”.
Czerwień truskawek symbolizuje siłę, zdrowie i witalność. Zacznijmy dzień od pełnej miseczki truskawek - zjedzone na czczo działają skuteczniej niż kawa! Dzięki obfitości fruktozy, czyli cukru prostego szybko przetwarzanego w paliwo dla organizmu, dostarczają nam naprawdę solidnej porcji energii.
 
Czerwony kolor jest zasługą glikozydów antocyjanowych – barwników, które wspólnie z witaminą C wspomagają funkcjonowanie układu krwionośnego. Podnoszą również odporność i elastyczność ścianek naczyń krwionośnych, chroniąc nas tym samym przed zawałami, wylewami, ale i przed drobnymi mankamentami urody, czyli popękanymi naczyniami krwionośnymi. Jeśli jemy codziennie truskawki, nasza cera wyraźnie się wygładza i naczyńka krwionośne znikają.
 
Owoce truskawek są pokryte cieniutką warstewką wosku chroniącego je przed wnikaniem do miąższu niepożądanych mikroorganizmów oraz wysychaniem wody. I znowu coś z kosmetyki - woski te spełniają podobną rolę na naszych twarzach. Jest to dość świeże odkrycie kosmetyczne i woski coraz częściej są stosowane jako składnik kremów do twarzy i szamponów.
Poza tym truskawkowy wosk ma również duże walory dietetyczne – wspomagają organizm w procesie szybkiego usuwania odpadów przemiany materii.
Truskawki są naturalnym i niezwykle skutecznym środkiem dezynfekującym jamę ustną zapewniając świeży oddech. Gdyby zdarzyło się nam zapomnieć pasty do zębów, to z doskonałym rezultatem można użyć do czyszczenia zębów truskawek. Usuwają one nie tylko żółty osad z zębów, ale także nieprzyjemny zapach z ust.
Dezynfekują również cały przewód pokarmowy, ponieważ długo się rozkładają. A wszystko to dzięki zawartości fitoncydów – biologicznie aktywnych substancji znajdujących się jedynie w roślinach. Fitoncydy zyskały sobie miano „roślinnych zabójców”, ponieważ zabijają lub skutecznie hamują wzrost bakterii.
Truskawkami i świeżym sokiem truskawkowym można wybielić plamy na skórze, piegi oraz złagodzić objawy egzem.
Duża ilość żelaza zawarta w owocach działa krwiotwórczo, chroni przed anemią, natomiast sole wapnia i fosforu wzmacniają kościec, zęby, poprawiają pracę mięśni, wzmacniają organizm. Kwasy organiczne poprawiają przemianę materii, usprawniają trawienie, a pektyny jak szczotki "wymiatają" z jelit zadomowione tam niekiedy od długiego czasu resztki pokarmowe. Pektyny, w które obfitują owoce regulują pracę przewodu pokarmowego - wywierają korzystny wpływ na naturalną mikroflorę jelit.
Truskawki mają dużo witaminy C, bez której nasz organizm nie potrafi być zdrowy. Współdziała w procesach przemiany materii – przyspiesza ją i reguluje. Podnosi odporność organizmu na choroby infekcyjne i oddziaływanie toksycznych substancji, których wciąż jest w naszym pożywieniu za dużo. Obniża też poziom cholesterolu we krwi. Niedobór witaminy C może mieć dla nas naprawdę poważne następstwa. Przede wszystkim powoduje uczucie chronicznego zmęczenia zarówno fizycznego jak i psychicznego. To z niedoboru witaminy C odczuwamy „wiosenne przesilenie”. Dlatego warto jest korzystać z truskawkowego sezonu, bo jedząc truskawki robimy zapasy witaminy C na następną wiosnę! W tym wypadku nie można przedawkować –  dzienna dawka może sięgać do 0,5 kilograma albo i więcej, jeśli damy radę. Szczególnie, że truskawka to owoc niezwykle wdzięczny pod względem kulinarnym. Czy znacie kogoś, kto nie lubi knedli z truskawkami? Albo pierogów? A w wersji dla leniwych – makaronu z truskawkami i słodką śmietaną?
 
W tym roku aura truskawkom sprzyja – jest ich dużo, są słodkie i aromatyczne.  Śpieszcie się więc, sezon truskawkowy jest krótki.
Smacznego!
 
Opublikuj na:
  
Artykuły »
Odżywianie małego dziecka - jakie zboża warto jeść? Cz 3 Dominika Adamczyk W diecie małego dziecka bardzo ważne są produkty zbożowe, zw...
Odżywianie małego dziecka Cz 2 - piramida zdrowego żywienia dziecka. Dominika Adamczyk Z czego powinien składać się pełnowartościowy posiłek dzieck...

Polecamy bardzo ciekawe artykuly z Bloga o zdrowej zywnosci - Nazdrowie.biopunkt.pl. Autorzy dokladnie opisali ponizsze produkty:


Zachecamy równiez do odwiedzenia stron: