logo
Wyniki wyszukiwania zamknij
wtorek, 22 lutego 2011

26 lutego Międzynarodowym Dniem Pistacji

26 lutego na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pistacji. Te wyjątkowe orzechy cenione są przede wszystkim za swoje wartości odżywcze oraz bogactwo ponad 30 witamin, minerałów i fitoskładników. Nie wszyscy wiedzą także, że 1 orzech pistacji ma tylko 3 kalorie.

PISTACJE
 
Pochodzące z Bliskiego Wschodu pistacje należą do najstarszych kwitnących drzew, a dowody ich istnienia pochodzą aż sprzed 7.000 lat przed naszą erą. W tym czasie pistacje uważane były za „królewski przysmak” i przeznaczone były wyłącznie dla wybranych. Legenda głosi, że pistacje były także ulubioną przekąską królowej Saby.
 
Po raz pierwszy w Kalifornii pistacje zaczęto uprawiać w latach 30-tych XX wieku. Potrzeba jednak było aż 10 lat intensywnych badań zanim uprawa kalifornijskich pistacji została doprowadzona do perfekcji. Obecnie, każdego roku w Kalifornii uprawia się ponad 181 milionów kilogramów, co czyni ten kraj światowym liderem w produkcji tych orzechów.
 
Początkowo pistacje uprawiano ręcznie a zbierano strząsając orzechy z drzew na materiał rozłożony na ziemi. Współcześnie, proces ten odbywa się z wykorzystaniem nowoczesnych technologii i specjalnych maszyn. Strząsają one pistacje na znajdującą się pod koronami drzew ramę, dzięki czemu orzechy nie dotykają ziemi.
 
Międzynarodowa sława pistacji
Niemal połowa kalifornijskich zbiorów pistacji jest obecnie eksportowana do wielu krajów świata. W Chinach pistacje znane są jako „szczęśliwy orzech”, gdyż w łupince wyglądają jakby się uśmiechały. Ponadto, często wręczane są jako prezent z okazji chińskiego nowego roku, dzięki czemu stały się symbolem zdrowia, szczęścia i powodzenia w życiu.
 
Światowym liderem pod względem konsumpcji pistacji per capita jest Izrael, gdzie 7 mln konsumentów spożywa rocznie ponad 4 mln kilogramów tych orzechów. Z kolei, w Indiach pistacje stanowią jeden z głównych składników diety. Wykorzystywane są m.in. do przyrządzania popularnego napoju na bazie szafranu o nazwie “Shree Guruji Kesar Pista Sharbat.” Pistacje zalicza się tam również do tzw. „gorących potraw”, gdyż wierzy się, że pomagają utrzymać ciepło ciała. Z tego względu spożywa się je z reguły podczas zimowych miesięcy. Z kolei, w Rosji pistacje są popularną przekąską do piwa i z tego względu najczęściej jada się je podczas gorących dni.
 
We Francji, gdzie słowo „przekąska” nie jest znane, pistacje serwowane są jako część tzw. „aperitifu” – lekkiego napoju oraz zakąski podawanych zwyczajowo przed posiłkiem, dla zaostrzenia apetytu. W Meksyku zaś, pistacje sprzedawane są na ulicach i drogach, jako przekąska, która uprzyjemnia podróż kierowcom stojącym w ulicznych korkach.
 
Kalifornijskie pistacje pełne wartości odżywczych
Podczas gdy w wielu krajach na świecie spożywa się pistacje głównie ze względu na ich walory smakowe, orzechy te cenione są również za ich wartości odżywcze.
 
PISTACJE
Najnowsze badania potwierdzają korzyści płynące ze spożywania pistacji:
  • „Smukły orzech”: eksperci żywienia potwierdzili, że pistacje należą do jednych z najbardziej odżywczych gatunków orzechów, zawierają najmniej kalorii i tłuszczu spośród wszystkich orzechów. Jedna rekomendowana porcja pistacji (ok.28 gramów) zawiera ponadto najwięcej orzechów: 49 sztuk, w porównaniu do 23 sztuk migdałów, 14 orzecha włoskiego i 18 sztuk orzecha nerkowca. Ponadto, porcja pistacji złożona z ok. 30 orzechów stanowi satysfakcjonującą, pyszną przekąskę, która ma tylko 100 kalorii.
 
  • Zdrowa przekąska: nowe wyniki badań zaprezentowane przez Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne (American Dietetic Association) pokazują, że ze względu na fakt, że pistacje znajdują się w łupinach, potrzeba więcej czasu na ich konsumpcję, co sprzyja obniżeniu poziomu całkowitego spożycia kalorii o 41 procent.
 
  • Bogate w wartości odżywcze: pistacje są doskonałym źródłem witaminy B6, miedzi i manganu oraz protein, błonnika, tiaminy czy fosforu. Najnowsze badanie opublikowane przez włoskich badaczy potwierdza, że pistacje bogate są w korzystne antyutleniacze i fitoskładniki obecne powszechnie w herbacie, owocach, warzywach, czerwonym winie i produktach pochodzących z soi. Badacze doszli do wniosku, że pistacje są jednym z najlepszych źródeł antyoksydantów spośród produktów pochodzenia roślinnego.
  •  
 
 DZIEŃ PISTACJI

 

Ciekawostki na temat pistacji

 
Historia pistacji
 
  • Wiekowa przekąska. Drzewo pistacjowe należy do jednych z najstarszych kwitnących drzew orzechowych, a ludzie jedzą orzechy pistacjowe od co najmniej 9000 lat. Pistacje są jednym z dwóch rodzajów orzechów, o których wspomina się w Biblii (Księga Rodzaju 43:11).
 
  • Najwcześniejsi smakosze? Pistacje zostały sprowadzone do Rzymu przez cesarza Witeliusza w I wieku n.e. i już wtedy Apicius – rzymski odpowiednik Julii Child (cenionej autorki książek kulinarnych w USA) napisał o nich w swojej książce kucharskiej.
 
  • Królewski egoizm. Pistacje można określić prawdziwie królewską przekąską. Królowa Saba tak je uwielbiała, że zażądała, aby wszystkie pistacje zebrane w jej królestwie, były przeznaczone wyłącznie dla niej.
  • Podróż dookoła świata. Wyjątkowe wartości odżywcze oraz długi okres przechowywania sprawiały, że pistacje stały się niezastąpionym elementem diety podróżników i odkrywców.
 
Gatunek
 
  • Rodzina. Pistacje są spokrewnione z mango oraz przyprawą o nazwie sumak.
 
  • Kuchenna łacina. Etymologia słowa „pistacja” jest dość skomplikowana: pochodzi ono od włoskiego pistacchio, łacińskiego pistacium i greckiego pistakion.
 
  • Znaczenie słowa. To, co my nazywamy po prostu pistacją, Chińczycy nazywają „orzechem szczęścia”. Pistacje są również znane jako „zielone migdały”.
 
Uzdrawiające właściwości
 
  • Uzdrawiająca moc. Pistacje są od dawna stosowane w medycynie ludowej. Wierzono, że ich właściwości są pomocne w zwalczaniu takich dolegliwości, jak ból zębów czy stwardnienie wątroby.
  • Chroń serce. Magazyn “The Archives of Internal Medicine” w maju 2010 roku opublikował wyniki badań, które potwierdzają, że regularne spożywanie orzechów pomaga utrzymać serce w dobrej formie.
  • Zielona siła. Według tabeli stosowanej przez Departament Rolnictwa USA, 28-gramowa porcja pistacji ma wyższy potencjał antyoksydacyjny niż filiżanka zielonej herbaty.
  • Zielone z natury. Zielony kolor pistacji pochodzi ze związku zwanego luteiną, który zapobiega najczęstszej przyczynie utraty wzroku: zwyrodnieniu plamki żółtej związanemu z wiekiem.
  • Wolne od tłuszczów trans. Od 2006roku producenci żywności są zobowiązani do informowania na opakowaniach produktów o zawartości tłuszczów trans w swoich produktach. Ponieważ w procesie prażenia pistacji nie używa się oleju, naturalnie są one wolne od tłuszczów trans.
  • Pełne błonnika. Porcja pistacji zawiera aż 3 gramy błonnika pokarmowego – to więcej niż w innych orzechowych przekąskach i w większości rodzajów owoców.
PISTACJE
 
Popularność
 
  • Dziękujemy, James! Uważa się, że pistacje znalazły się w amerykańskim menu głównie dzięki lodom pistacjowym, których receptura została opracowana przez Jamesa W. Parkinsona w latach 40. w Filadelfii.
 
  • Największy. Największe drzewo pistacjowe znajduje się w Alamogordo, w Nowym Meksyku. Ma niemal 10 metrów wysokości i jest wykorzystywane do promocji sadów pistacjowych.
 
  • Czas na świętowanie. Te historyczne orzechy doczekały się nawet swojego święta! 26 lutego każdego roku miłośnicy orzeszków pistacjowych na całym świecie obchodzą Międzynarodowy Dzień Pistacji!
 
Cykl wegetacyjny
 
  • Viagra niepotrzebna. Drzewa pistacjowe są zapylane przez wiatr. Jedno drzewo męskie produkuje wystarczającą ilość pyłku do zapylenia 25 drzew żeńskich, które rodzą orzechy. Drzewa żeńskie produkują pierwsze orzechy w wieku około pięciu lat i owocują nawet przez 200 lat.
 
  • Pęknięta skorupka to dobry znak. Pistacje rosną w ciężkich kiściach, przypominających kiście winogron i są pokryte mięsistą łupinką. Dojrzewają późnym latem lub na początku jesieni, kiedy to ich łupinki stają się różowe. O tym, że pistacje są już dojrzałe i gotowe do spożycia mówią nam ich pęknięte skorupki.
 
  • 24-godzinne zbiory. Podczas zbiorów, mechaniczne wstrząsarki potrząsają drzewami, strącając pistacje na specjalną ramę, z której są one zbierane do pojemników i niezwłocznie przewożone do przetwórni - w ciągu kilku godzin od chwili, kiedy spadną z drzewa. Aby pistacje zachowały swój delikatny smak, należy je natychmiast obrać z łupinek i wysuszyć.
 
  • Lata tłuste i chude. Drzewo pistacjowe owocuje co dwa lata (po obfitych plonach następują plony mało obfite). Warunkiem uzyskania dobrych zbiorów jest 1000 godzin wegetacji drzewa w okresie zimy, w temperaturze około 7 stopni Celsjusza lub niższej.
 

 
Wonderful®Pistachios: www.wonderfulpistachios.com,
 
Informacje o PistachioHealth.com
Informacje o zdrowotnych korzyściach pistacji można znaleźć na stronie www.pistachiohealth.com. Jest to wiodące źródło informacji na temat zdrowotnych i odżywczych wartości kalifornijskich pistacji, przeznaczone zarówno dla konsumentów jak i specjalistów z dziedziny zdrowia. Strona dostępna jest w 12 językach.
 
 
 
 
 
data ostatniej modyfikacji tekstu:
22 lutego 2011
Opublikuj na:
  

Polecamy bardzo ciekawe artykuly z Bloga o zdrowej zywnosci - Nazdrowie.biopunkt.pl. Autorzy dokladnie opisali ponizsze produkty:


Zachecamy równiez do odwiedzenia stron:

Kasza jaglana z jabłkami i imbirem Pomysł na pożywne smaczne śniadanie dla dzieci i osób o delikatnych żołądkach. Ś...
Polenta z powidłami Delikatna kaszka kukurydziana świetnie smakuje na słodko, na przykład z powidłam...