logo
Wyniki wyszukiwania zamknij
poniedziałek, 17 maja 2010

Jak hodować kiełki?

autor: Mikołaj Kołyszko

 

 Żywa roślina zastępująca mięso jest kluczem do odrodzenia.
                                                                            Ryszard Wagner
 
 Nie każdy z nas ma możliwość hodowania samemu roślin dlatego często nie jesteśmy w stanie w stu procentach ocenić ich jakości. Możemy jednak zatroszczyć się o hodowlę kiełków, które są niesamowicie odżywczym pokarmem.
 
kiełki nowy
 
Dlaczego podkiełkowania soczewica jest lepszym pokarmem niż suche nasiona tejże rośliny? Ponieważ proces moczenia i kiełkowania uaktywnia enzymy, a te z kolei pomagają nam lepiej przyswajać substancje odżywcze zawarte w nasionach, a także zwiększają ilość witamin (nawet pięciokrotnie), makroelementów i mikroelementów, które jesteśmy w stanie z nich wydobyć (cynk, żelazo, wapń, magnez, potas, selen). Nie bez powodu więc kiełki nazywa się czasami bombami zdrowia.
Można je hodować o każdej porze roku, ich wygląd zaś jest bardzo estetyczny (szczególnie jeśli umieścimy je w eleganckiej kiełkownicy), mogą więc bez większego problemu stanowić element dekoracji kuchni, czy nawet pokoju.
 
 Kiełki możemy hodować następującymi sposobami:
 
W kiełkownicy
Na allegro możemy je dostać w przedziale cenowym między 20-40 zł. Po prostu wysypujemy na niej kiełki i podlewamy tak często jak wymagają tego nasiona. Moim zdaniem jest to najwygodniejszy sposób hodowli.
W słoiku
Nasiona zalewamy letnią wodą i zostawiamy na noc. Kolejnego dnia przywiązujemy gazę do otworu słoika, odwracamy i odlewamy nadmiar wody. Nasiona płuczemy i pozostawiamy słoik odwrócony do góry dnem, ale pod takim kątem aby nadmiar wody mógł swobodnie odciec. Oczywiście powinniśmy to zrobić na jakimś naczyniu, aby woda nie zachlapała nam kuchni. Nasiona przepłukujemy dwa razy dziennie.
W woreczku lnianym
Nasiona moczymy na noc, następnie przesypujemy je do wspomnianego woreczka. Po 12 godzinach zanurzamy woreczek w naczyniu pełnym wody na jedną minutę, następnie zawieszamy nad zlewem, żeby nadmiar wody mógł odciec. Po tym woreczek możemy przenieść w dogodne dla nas miejsce.
Na sitku
Nasiona moczymy na noc, przesypujemy je na płaskie sitko, umieszczamy pod naczyniem, żeby swobodnie mogła ściec woda. Sitko przepłukujemy 2-3 razy dziennie.
Na wacie lub ligninie
Rozkładamy watę (można do tego celu użyć także płatków kosmetycznych) lub ligninę na płaskim talerzu i rozsypujemy na niej nasiona. Kiełki zraszamy wodą 2-3 razy dziennie. Ma to jednak tą wadę, że będziemy zmuszeni do każdorazowej wymiany materiału po zebraniu kiełków (inaczej zacznie on wydawać niemiły zapach, a przebarwienia na nim nie wyglądają zbyt estetycznie).
 
kiełki 3

 CZAS MOCZENIA KIEŁKÓW I CZAS ICH WZROSTU

LP. RODZAJ KIEŁKÓW

CZAS MOCZENIA

CZAS KIEŁKOWANIA

          UWAGI

1 LUCERNA (ALFALFA)

5-6 GODZIN

5 DNI

 

2 CIECIERZYCA

12 GODZIN

3 DNI

wyrośnięte są gorzkie

3 DYNIA

12-16 GODZIN

3 DNI

usunąć łupiny

4 FASOLA

12 GODZIN

5 DNI

na surowo niejadalne

5 FASOLA MUNG

12 GODZIN

5 DNI

łatwe do wyhodowania

6 GORCZYCA

12 GODZIN

6-12 DNI

 

7 GROCH

12 GODZIN

3 DNI

 

8 JĘCZMIEŃ

12 GODZIN

2-3 DNI

 

9 OWIES

4 GODZINY

2-3 DNI

 

10 PROSO

8 GODZIN

  3 DNI

 

11 PSZENICA

12 GODZIN

  2-3 DNI

 

12 RZEŻUCHA

6 GODZIN

  8 DNI

 

13 RZODKIEW

4 GODZINY

  2 DNI

chroni przed pleśnią

14 SIEMIĘ LNIANE

4 GODZINY

  2 DNI

kiełki trzeba wypłukać

15 SŁONECZNI

12 GODZIN

  2-3 DNI

wyrośnięte są gorzkie

16 SOCZEWICA

12 GODZIN

  3 DNI

łatwe do wyhodowania

17 SOJA

12 GODZIN

  3 DNI 

  trochę śluzu

18 ŻYTO

12 GODZIN

  2-3 DNI

 

 

 

Mikołaj KołyszkoMikołaj Kołyszko
Student religioznawstwa, początkujący pisarz i niezależny dziennikarz. Rozkochany w górach, lasach, jeziorach i każdym fragmencie Ziemi, w którym wciąż czuć pełną mocy naturę. Uwielbiający zwierzęta i pozytywnych ludzi.
 
Tekst pochodzi z książki „Wegetarianizm bez tajemnic” Mikołaja Kołyszko. Jeżeli jesteście głodni szerszych informacji na temat taksonomii diet wegetariańskich, ich plusów i minusów, odsyłamy do ww. książki, którą w postaci elektronicznej można zakupić poprzez stronę: http://www.best-class.pl/638729/.
data ostatniej modyfikacji tekstu:
17 maja 2010
Opublikuj na:
  
MAKA KUKURYDZIANA BEZGLUTENOWA Cena brutto:
2.95 PLN
Kasza jaglana z jabłkami i imbirem Pomysł na pożywne smaczne śniadanie dla dzieci i osób o delikatnych żołądkach. Ś...
Polenta z powidłami Delikatna kaszka kukurydziana świetnie smakuje na słodko, na przykład z powidłam...