logo
Wyniki wyszukiwania zamknij
niedziela, 13 lutego 2011

Przemiana, która leczy. Relacja z warsztatu Ewy Dobek na temat gotowania i odżywiania się według zasady Pięciu Przemian.

29 stycznia na warszawskich Kabatach, w pięknym mieszkaniu Pani Eli zebrała się gromadka kobiet: poszukujących zdrowego sposobu na życie, ciekawa tajemnic medycyny chińskiej i coraz bardziej popularnego gotowania według zasady Pięciu Przemian. Przyszły po receptę na dolegliwości zdrowotne i nowe ciekawe przepisy. Jak się okazało, oprócz odpowiednio dobranej diety, warto również zatroszczyć się o swoje emocje. Oprócz przepisów na pyszne dania każda z nich wyszła z warsztatów z przepisem na życie.

 
Ewa Dobek warsztaty
 
Miłe rozmowy przy aromatycznej kawie według Pięciu Przemian i pysznych bakaliowych kuleczkach niepostrzeżenie zamieniły się w fachowy wykład na temat chińskiej medycyny i teorii gotowania według Pięciu Przemian. Czytałam już mnóstwo tekstów na ten temat, jednak zawsze miałam wrażenie że nic nie koduje się w mojej głowie, te wszystkie pory roku, smaki, żywioły, organy, emocje, składniki. Zawsze myślałam: nie, to za trudne, to nie dla mnie, pozostanę przy tradycyjnym gotowaniu. Dopiero kiedy Ewa Dobek przełożyła tę pozornie zawiłą teorię na proste słowa, wszystko stało się logiczne i zrozumiałe. W końcu jesteśmy zbudowani z tych samych surowców co ziemia i podlegamy tym samym przemianom. Jeżeli zlokalizujemy, która z naszych przemian jest zaburzona, znajdziemy klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia. Medycyna chińska daje gotowe recepty na dolegliwości zdrowotne, nie musimy faszerować się chemią, wystarczy zacząć właściwie się odżywiać, dostarczyć swojemu ciału relaksującej aktywności ruchowej, a umysłowi pozytywnych emocji a wszystko wróci do normy!
 
Każda z nas mogła sama zdiagnozować swoje choroby oraz ich przyczynę i w konsekwencji zdać sobie sprawę tego, że choroba jednego organu wywołuje niedomaganie kolejnego. Zaczynasz patrzeć na siebie holistycznie: rozumieć, że twoja choroba ma podłoże nie tylko w złym odżywianiu ale także w sferze psychicznej, niewłaściwym obchodzeniu się ze swoim ciałem i emocjami. Każda z nas dostała receptę na swoje dolegliwości zdrowotne: niektóre będą musiały zmienić nawyki żywieniowe, inne popracować nad wyzwalaniem emocji, a jeszcze inne udać się na zajęcia tańca, na basen, jogę, lub tai-chi.
 
Ewa Dobek warsztaty
 
W trakcie warsztatu oprócz zaleceń dietetycznych zapadło mi w pamięć kilka ciekawostek:
 
- Bóle głowy często są spowodowane są zastojem w wątrobie.
- Nie ma złych emocji, nawet agresja jest zdrową emocją, nie powinniśmy tłumić własnych ekspresji, gdyż blokowanie złości jest jej pielęgnowaniem a to odbija się na naszym zdrowiu, głównie na wątrobie…
- Kiedy robimy coś wbrew sobie, często pojawiają się problemy z trawieniem pokarmu (m.in. wymioty), w ten sposób nasz organizm próbuje się oczyścić z tłumionych emocji.
- Chore jelito grube jest często związane z niewypłakanymi łzami, smutkiem i żalem, ale także z wychłodzeniem organizmu.
- Problemy ze śledzioną, trzustką i żołądkiem mogą wskazywać na chaotyczność, potrzebę bycia pod czyjąś opieką, prowadzenia z zewnątrz.
- Serca można uleczyć dzięki medytacji, mantrom, wydawaniem z siebie przeróżnych dźwięków.
- Aby poprawić wygląd cery należy odstawić słodycze i rozpocząć oczyszczającą monodietę, aby nasz organizm nie tracił zbyt wiele energii na trawienie i wykorzystał ją na oczyszczanie organizmu.
- Zimne stopy i dłonie oraz dzwonienie w uszach mogą sygnalizować problemy z nerkami.
 
Więcej tego typu ciekawostek łączących dolegliwości zdrowotne z odżywianiem i emocjami znajdziecie w najnowszej książce Ewy Dobek „5 Przemian w kuchni i w życiu. Radość gotowania.”
 
Ewa Dobek warsztaty
 
Zwieńczeniem warsztatu była nauka gotowania według Pięciu Przemian. Powiedzenie „Gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść” okazało się nieprawdziwe. Nas było co najmniej dziesięć, a że „Co dwie głowy to nie jedna” przygotowałyśmy prawdziwą ucztę: pyszną rozgrzewającą zupę warzywną: z dynią i ziarnami pszenicy, chrupiące kotlety z marchwi, sałatkę z kapusty pekińskiej, aromatyczny ryż, pastę z soczewicy i buraczki z twarożkiem. Wszystkie przepisy można znaleźć we wspomnianej książce Ewy Dobek, z tym że my dokonałyśmy w nich małych transformacji smakowych, w myśl powiedzenia „dla każdego coś dobrego”, każda z nas mogła dodać do posiłku szczyptę własnej inwencji i kreatywności. Wspólne gotowanie to była prawdziwa żonglerka przyprawami, w ruch poszły noże i łyżeczki, cały dom wypełnił się zapachem aromatycznych orientalnych przypraw a my nie mogłyśmy się doczekać kiedy te wszystkie pyszności wypełnią nasze brzuszki.
 
Ewa Dobek warsztaty
 
Gotowanie według Pięciu Przemian okazało się łatwe, zwłaszcza kiedy ma się przy sobie prawdziwą mistrzynię, która ma świetnie opanowane znaczenie wszystkich składników. Wszystko po chwili staje się oczywiste, jak to że cytryna jest kwaśna, cykoria gorzka, dynia słodka, imbir ostry a sól… słona. Metodą tą gotuje się pożywienie zrównoważone energetycznie, które dostarcza energii podnoszącej witalność i jakość życia. Tajemnica harmonijnego posiłku tkwi w zachowaniu prawidłowej kolejności włączania składników do potrawy podczas gotowania, tak aby zaszedł pełny cykl: wszystkie smaki, żywioły i pory roku.
 
Ewa Dobek warsztaty
 
Wcześniej wydawało mi się to niedorzeczne, żeby do słodkości dodawać czegoś kwaśnego, jednak okazało się że cytryna może wspaniale dopełniać się z innymi smakami. Gdy nie wiemy jak wprowadzić smak gorzki do posiłku, bardzo pomocne okazują się kurkuma, tymianek i majeranek. Wystarczy choćby maleńka szczypta, żeby cykl przemian się dopełnił. I nic nie stanie się, jeśli coś się nam pomyli lub o czymś zapomnimy: nie przejmujemy się i mieszamy dalej: słodki, ostry, słony, kwaśny, gorzki… Nie bójmy się przypraw, gdyż one również mają rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie. Po dodaniu każdego składnika możemy spróbować, czy smak jest już wystarczająco intensywny i czy czegoś nam nie brakuje, zawsze możemy przejść przez kolejny cykl. Najlepiej mieszać wszystko w jednym kierunku: w prawą stronę przy pomocy drewnianej łyżki. Posiłki powinny być przygotowywane w jak najbardziej naturalny sposób, Ewa zaleca mieszanie składników za pomocą dłoni, np. gdy przygotowujemy sałatkę czy kotlety. To umożliwia nam organiczny stosunek z jedzeniem, a tym samym nasz organizm chętniej go przyjmie.
 
Ewa Dobek warsztaty
 
Ważny jest także nasz nastrój w trakcie przygotowywania i spożywania posiłków, a i tego nam nie zabrakło, gdyż mimo różnic wieku połączyła nas pasja gotowania i zdrowego odżywiania. A jak wiadomo Ewa Dobek potrafi tym zarazić.
 
Przy jedzeniu mogłyśmy poplotkować o tym jak się odżywiać aby poprawić wygląd cery, Ewa poradziła nam jak przygotowywać domowej roboty kosmetyki. Na zakończenie wykonałyśmy tapping – krótkie ćwiczenia polegające na opukiwaniu palcami odpowiednich punktów meridianowych i wypowiadaniu zdań dotyczących określonego problemu. Każda z nas zabrała do domu mnóstwo porad, przepisów i postanowienie że od dziś będzie bardziej dbać o siebie. Czas powolutku wprowadzić zasadę Pięciu Przemian do swojej kuchni i pozwolić żeby przemiana zadziałała…
 
Ewa Dobek warsztaty
 
JK
 
 
data ostatniej modyfikacji tekstu:
13 lutego 2011
Opublikuj na:
  

Polecamy bardzo ciekawe artykuly z Bloga o zdrowej zywnosci - Nazdrowie.biopunkt.pl. Autorzy dokladnie opisali ponizsze produkty:


Zachecamy równiez do odwiedzenia stron:

Kasza jaglana z jabłkami i imbirem Pomysł na pożywne smaczne śniadanie dla dzieci i osób o delikatnych żołądkach. Ś...
Polenta z powidłami Delikatna kaszka kukurydziana świetnie smakuje na słodko, na przykład z powidłam...