logo
Wyniki wyszukiwania zamknij
Artykuły »
Glutaminian sodu - syndrom chińskiej restauracji. Glutaminian sodu, znany jako E621 lub MSG występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych: mięsie, warzywach, zbożach, mleku. Może być także celowo dodawany do żywności w celu wzmocnienia smaku np. w chipsach, zupkach instant, mrożonkach, mieszankach przypraw, sosach, konserwach rybnych. Często dodawany jest do potraw kuchni azjatyckiej, zwłasz...
E221 - Siarczyn sodu. Złodziej witamin. Siarczyn sodu to syntetycznie otrzymywany konserwant i utleniacz. Używa się go między innymi jako tzw. polepszacz do chleba, gdyż ułatwia jego ugniatanie. Jest obecny w produktach zawierających żółtko jajka, sałatkach, piwie, karmelu. Powinno się unikać tego konserwantu, gdyż może wywołać reakcje alergiczne a także obniżyć zawartość witamin w produ...
E127: Erytrozyna - szkodliwa wisienka na torcie. Erytrozyna jest syntetycznym czerwonym barwnikiem zawierający jodynę. Występuje również pod nazwami: CI45430, Food Red 14, tetrajodofluoresceina. Najczęściej stosuje się go do barwienia wiśni koktajlowych i owoców kondensowanych. Wykorzystuje się ją również do barwienia osłonki (kiszek) w produkcji kiełbas, a także do produkcji ciast w proszku. Moż...
Podpuszczka - nie daj się podpuścić… Podpuszczka, którą można znaleźć w składzie wielu serów, to enzym wykorzystywany do ścinania mleka. W większości przypadków jest on ekstrahowany z żołądków młodych ssaków. Dlatego osoby będące na diecie wegetariańskiej lub niemogące spożywać pewnych produktów odzwierzęcych z powodów etycznych lub religijnych, powinny uważnie czytać etykiety serów. ...
E211 - Benzoesan sodu. Czy na pewno jest bezpieczny? Kwas benzoesowy i benzoesany występują zwykle w kwaśnych produktach, m.in. w przetworach owocowych, warzywnych, sosach, sałatkach, koncentratach pomidorowych, margarynie, lodach i napojach gazowanych. Wg nomenklatury Unii Europejskiej posiada symbol E 211. Ten związek organiczny posiada właściwości bakteriostatyczne i fungistatyczne, przy pH mniejs...
Koszenila - czy jesz owady? Koszenila to naturalny barwnik, który można spotkać w przemyśle kosmetycznym i spożywczym. Jest odpowiedzialna za piękny karminowy kolor większości owocowych jogurtów, czekoladek z nadzieniem, kiśli, galaretek i napojów. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że pochodzi ona z owadów i aby ją otrzymać trzeba je zabić - poddając działaniu wysok...
Aspartam. Wielki spór o E-951 Najpopularniejszy słodzik na świecie mający być wybawieniem dla osób z nadwagą jest od lat przyczyną licznych kontrowersji wśród naukowców. Zdezorientowani konsumenci nie wiedzą czy wierzyć koncernom spożywczym zapewniającym o braku powodów do obaw czy też niezależnym naukowców, którzy mówią o rakotwórczym i toksycznym działaniu słodzika....