logo
Wyniki wyszukiwania zamknij
wtorek, 18 stycznia 2011

Koszenila - czy jesz owady?

Koszenila to naturalny barwnik, który można spotkać w przemyśle kosmetycznym i spożywczym. Jest odpowiedzialna za piękny karminowy kolor większości owocowych jogurtów, czekoladek z nadzieniem, kiśli, galaretek i napojów. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że pochodzi ona z owadów i aby ją otrzymać trzeba je zabić - poddając działaniu wysokiej temperatury. Jest przez to nieodpowiednia dla wegetarian i zakazana przez niektóre religie.

IkonkiIkonkiKoszenila, Karmin, Kwas karminowy (E120) Ikonki

 
koszenila
 
Koszenila jest nazwą barwnika otrzymywanego z mszycy o nazwie koszenila (Dactylopius coccus, lub Coccus cacti) żerujących na kaktusach z rodzaju Opuncja. Występują w tropikalnych rejonach Ameryki Południowej i Centralnej, barwnik który wytwarzają ma służyć odstraszaniu innych owadów. Ten sposób podpatrzyli ludzie i zaczęli wykorzystywać go jako środek do odstraszania mrówek.
Karmin to nazwa barwnika, pod względem chemicznym związek nazywany jest kwasem karminowym(C22H20O13). Koszenila dobrze rozpuszcza się w wodzie, w dodatku uzyskany kolor nie ulega degradacji z upływem czasu. Jest barwnikiem najbardziej odpornym na działanie czynników zewnętrznych: światła, podwyższonej temperatury i utlenianie. Jest trwalsza niż niektóre barwniki syntetyczne.
Uważa się, że koszenila znana była już przez Azteków i Majów zamieszkujących Amerykę, a jej wartość porównywalna była ze złotem. Barwnik, stosowany był głównie do barwienia kosmetyków i tkanin, później również do żywności. Kiedy koszenila dotarła do Europy, była wykorzystywana do barwienia szat kardynałów rzymskich i kurtek żołnierzy armii brytyjskiej. Później rozpowszechniła się w przemyśle spożywczym, zaczęto stosować ją szeroko jako barwnik do żywności. Barwi się nią: ciasta, herbatniki, napoje, dżemy, galaretki, kiełbasy, pasztety, suszone ryby, jogurt, wiśnie koktajlowe, przetwory z pomidorów, gumę do żucia, pastylki i krople przeciwkaszlowe. Oprócz tego znalazła zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, m.in. w produkcji różu czy cieni do powiek.
Jak powstaje koszenila?
Barwnik otrzymuje się z odwłoków i jaj owadów. Owady są zabijane na kilka sposobów, poprzez działanie wysokiej temperatury: w cieplarce, poprzez zanurzenie w gorącej wodzie, przez wystawienie ich na działanie światła słonecznego, lub pary wodnej. W zależności którą metodę się zastosuje, powstaje określony kolor.
Aby uniknąć psucia się w czasie przechowywania, owady suszone są do około 30% ich początkowej masy. Jeden kilogram koszenili uzyskuje się z około 155.000 owadów!
Na ryku można spotkać dwie formy barwnika: ekstrakt koszenili E 120 (ii) sporządzonym z wysuszonych i sproszkowanych owadów, zawierającym około 20% kwasu karminowego, oraz karmin (E120(i) ) - preparat w postaci nierozpuszczalnej w wodzie.
Polska koszenila jest innym rodzajem barwnika. Do połowy XIX wieku używano jej tylko w przemyśle tekstylnym. Pozyskiwana była z owadów o nazwie czerwiec polski (Margarodes polonicus), które występują w Europie Wschodniej i części Azji.
Proszę jednak nie mylić Koszenili z Czerwienią Koszelinową, gdyż jest to syntetyczny barwnik azowy, E124, z koszenilą łączy go tylko podobna barwa.
Wpływ na zdrowie:
Koszenila nie ma właściwości toksycznych ani rakotwórczych. Jednak zawiera zanieczyszczenia w preparacie barwnika, przez co może wywołać u nielicznej grupy osób wstrząs anafilaktyczny i alergie. Sam kwas karminowy nie jest niebezpieczny dla zdrowia.
 
 
 
 
 
 
data ostatniej modyfikacji tekstu:
18 stycznia 2011
Opublikuj na: