logo
Wyniki wyszukiwania zamknij
środa, 26 stycznia 2011

E211 - Benzoesan sodu. Czy na pewno jest bezpieczny?

Kwas benzoesowy i benzoesany występują zwykle w kwaśnych produktach, m.in. w przetworach owocowych, warzywnych, sosach, sałatkach, koncentratach pomidorowych, margarynie, lodach i napojach gazowanych. Wg nomenklatury Unii Europejskiej posiada symbol E 211. Ten związek organiczny posiada właściwości bakteriostatyczne i fungistatyczne, przy pH mniejszym niż 3,6, jest efektywny do konserwacji produktów spożywczych wykazujących odczyn kwaśny. Substancja stosowana jest także w pirotechnice. Jednak jej wpływ na zdrowie nadal nie został do końca ustalony.

IkonkiIkonkiIkonkiIkonki
Ikonki
 
 
benzoesan sodu
 
Kwas benzoesowy, benzoesany i estry kwasu benzoesowego powszechnie występują w większości owoców, szczególnie w jagodach i żurawinie, ale także w grzybach, cynamonie, goździkach i niektórych produktach mlecznych (jako efekt fermentacji bakteryjnej). Może pełnić również rolę solubilizatora np. w połączeniu z kofeiną. Dla celów przemysłowych produkowany jest z toluenu.
W warunkach standardowych jest to białe, krystaliczne ciało stałe. Dobrze rozpuszcza się w wodzie (w temperaturze 20 C 55 g na 100 cm³), ulega biodegradacji, dlatego jest tak często stosowany w przemyśle. Benzoesany nie kumulują się w organizmie, są łatwo wydalane z moczem.
Kwas benzoesowy i benzoesany są używane jako środki konserwujące, zarówno przeciwko drożdżom, jak i bakteriom w kwaśnych produktach. Hamuje i opóźnia proces enzymatyczny komórki drobnoustrojów ( grzyby, bakterie, wirusy i robaki) i ich przetrwalników ( form niedojrzałych bakterii chorobotwórczych przebywających np. w organizmie miesiącami i latami). Wykazuje optymalne działanie w środowisku kwaśnym (pH 2,5-4) hamując rozwój drożdży i pleśni, mniej skuteczny do bakterii masłowych i octowych, a niemal wcale bakterii mlekowych. Oznacza to, iż sprzyja rozwojowi prawidłowej mikroflory ochronnej w jelicie. Powyżej pH 4,5 ma słabą aktywność. Stosuje się go do „kwaśnych" produktów żywnościowych, w których warunki rozwoju bakterii są gorsze. Aktywność kwasu benzoesowego zwiększają SO2, CO2, sól, cukier, kwas sorbowy i jego sole.
 
benzoesan sodu
Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi do 5 mg/kg masy ciała, podobno w niewielkich stężeniach nie należy obawiać się efektów ubocznych, nie ma też ograniczeń żywieniowych. Jednak u niektórych ludzi kwas benzoesowy i benzoesany mogą uwalniać histaminę i w ten sposób być przyczyną alergicznych reakcji: podrażnienia warg, wymioty. To nie wszystko, spożywane w nadmiarze mogą powodować lekkie uczulenia u astmatyków i alergików, a u osób wrażliwych na aspirynę - zaburzenia w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Spożycie benzoesanu sodu jest niewskazane osobom z chorobą wrzodową, gdyż działa drażniąco na śluzówkę żołądka, przez co może powodować dolegliwości bólowe. Uwaga! W połączeniu z witaminą C (E300) może przekształcić się w rakotwórczy benzen, dlatego należy unikać napojów gazowanych i przetworów warzywno-owocowych, które łączą w sobie obie substancje. Powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę i dzieci
„Rodzice, pozwalający dzieciom na picie zbyt dużej ilości napojów gazowanych, narażają je na poważne problemy zdrowotne. Naukowcy dowodzą, że ich spożywanie może uszkadzać kod DNA. Peter Peiper, biolog molekularny z Sheffield University, twierdzi, że benzoesan sodu jest szkodliwy dla kodu genetycznego. Ten związek chemiczny jest w stanie poważnie uszkodzić mitochondria – mówi Piper. To z kolei powoduje tak wielką degenerację komórek, że z czasem może doprowadzić do choroby Parkinsona czy marskości wątroby. Piper ostrzega, że typ uszkodzenia powodowany przez benzoesan sodu jest powiązany z wieloma chorobami neurodegeneracyjnymi, które pojawiają się w późniejszym wieku.”
 
benzoesan sodu
 
Benzoesan sodu wciąż budzi mnóstwo wątpliwości. Niektóre źródła mówią, że stosowany w zalecanych normach między narodowych przez instytuty żywności i leków FDA z kontrola GMP jest bezpieczny dla zdrowia. Inne z kolei mówią coś całkowicie odwrotnego. Dodatkową niepewność budzą badania nad substancją, które zostały przeprowadzone tak dawno, że mogą być już nieaktualne. Dlatego lepiej unikać tej substancji.
 
Źródła:
 
 Ikonki
 
data ostatniej modyfikacji tekstu:
26 stycznia 2011
Opublikuj na: