logo
Wyniki wyszukiwania zamknij
wtorek, 8 lutego 2011

E127: Erytrozyna - szkodliwa wisienka na torcie.

Erytrozyna jest syntetycznym czerwonym barwnikiem zawierający jodynę. Występuje również pod nazwami: CI45430, Food Red 14, tetrajodofluoresceina. Najczęściej stosuje się go do barwienia wiśni koktajlowych i owoców kondensowanych. Wykorzystuje się ją również do barwienia osłonki (kiszek) w produkcji kiełbas, a także do produkcji ciast w proszku. Może powodować wiele szkodliwych skutków ubocznych, dlatego w wielu krajach jego używanie w przemyśle spożywczym jest zakazane.

 
 
IkonkiIkonkiIkonki
 
 
e 127
 
Występuje w formie soli sodowej i bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Charakteryzuje się małą odpornością na promienie słoneczne.
 
W niektórych krajach jego użycie jest niedozwolone, ponieważ może powodować wiele skutków ubocznych, m.in. spowodować zwiększenie nadpobudliwości, oraz możliwą mutagenność. Jest szkodliwa dla osób nadwrażliwych na światło, może powodować światłowstręt. Może mieć wpływ na trudności w nauce, dekoncentrację. Ma negatywny wpływ na wątrobę, serce, tarczycę, żołądek, może także zaburzyć płodność. W zwiększonych stężeniach zakłóca metabolizm jodyny, jednak nie są one stosowane w żywności. Dopuszczalne dzienne spożycie Erytrozyny wynosi: do 0,1 mg/kg masy ciała.
 
Oprócz przemysłu spożywczego stosuje się ją również w wielu innych produktach: tuszach do drukowania, tabletkach, pastach do zębów, kosmetykach (np. róż) oraz w lekarstwach.
 
Ze względu na szkodliwość tej substancji, jej zastosowanie ograniczono jedynie do produktów w których jest niezastąpiona technologicznie. Jest jedynym barwnikiem, który nadaje się do barwienia wiśni poprzez namaczanie, tak aby nie zabarwić jednocześnie innych owoców. Ale czy nie możemy żyć bez wisienki na torcie?
 
 
Źródła:
 
 
 
Ikonki
data ostatniej modyfikacji tekstu:
8 lutego 2011
Opublikuj na: