logo
Wyniki wyszukiwania zamknij
wtorek, 30 listopada 2010

Chińska mądrość w kuchni

Zdrowa dieta zwykle oznacza dla nas liczenie kalorii, badanie składu produktów: witaminy, minerały, przyswajalność. Kuchnia pięciu przemian zwraca uwagę na to, co - choć najtrudniejsze do zidentyfikowania -  jest wszędzie. Na energię.

5 przemian
 
Teoria pięciu przemian (albo pięciu elementów) wywodzi się z praktykowanej od tysięcy lat medycyny chińskiej, przywiązującej ogromną wagę do profilaktyki zdrowotnej. Dawniej w Chinach lekarz otrzymywał wynagrodzenie, dopóki jego pacjent nie zachorował. Do dziś specjaliści od medycyny chińskiej potrafią rozpoznać i usunąć zaburzenia w organizmie, zanim pojawią się objawy chorobowe. Jeśli już się pojawią, medycyna wschodnia nie ogranicza się do ich usunięcia - dąży do wykrycia i wyeliminowania przyczyny. Przy diagnozie uwzględniane są wszystkie aspekty naszego życia: stany emocjonalne, relacje z innymi ludźmi, zwyczaje, upodobania, marzenia. Ważne jest, o której godzinie kładziemy się spać, czy znajdujemy czas na aktywność fizyczną, czy potrafimy się zrelaksować. Duże znaczenie ma środowisko, w jakim żyjemy, oczywiście również klimat. W odróżnieniu od zachodniej, medycyna chińska traktuje człowieka całościowo, jako spójny system, w którym żaden organ nie może funkcjonować osobno. Przyjmuje się, że człowiek pozostaje w ścisłym związku ze wszystkimi elementami natury, podlega tym samym prawom, co makrokosmos. Te prawa dotyczą przede wszystkim przepływu energii życiowej, zwanej przez Chińczyków chi.
 
Każda dysharmonia, nieprawidłowość oznacza, że ten przepływ został zaburzony – nastąpił zastój, zagęszczenie, może przyspieszenie. Pojawia się gorsze samopoczucie, choroba. Dążąc do przywrócenia harmonijnego przepływu energii, medycyna chińska posługuje się trzema podstawowymi narzędziami: dietą, ziołolecznictwem i stymulacją odpowiednich punktów ciała – za pomocą akupunktury, akupresury, refleksologii czy moksoterapii (nagrzewanie punktów akupunkturowych). Dietoterapia to najbardziej oczywiste remedium – siłą rzeczy jemy codziennie. Odpowiedni sposób odżywiania może zapobiec wielu dolegliwościom, zwłaszcza że – jak twierdzi medycyna chińska – każda choroba zaczyna się od układu trawiennego.
 
5 przemian
Skarb w nerce
Każdy z nas rodzi się z innym potencjałem energetycznym – chodzi o energię przedurodzeniowa, przechowywaną w prawej nerce. To taki „pakiet startowy”, który dostajemy od rodziców. Dawniej rodzice przygotowywali się do poczęcia dziecka, rezygnując ze złych nawyków, oczyszczając organizm z toksyn. W okresie rozwoju płodowego dziecka najwięcej zależy oczywiście od matki, chociaż relacje między rodzicami nadal mają duże znaczenie. Wszyscy znamy osoby, które źle się odżywiają, palą, mało śpią i wyglądają na okazy zdrowia. Oznacza to prawdopodobnie, że ich organizm dysponuje dużymi zasobami energii przedurodzeniowej, do której mogą się odwołać. Ale nie dajmy się zwieść – rezerwy wcześniej czy później się zużyją. A kiedy wyczerpuje się energia przedurodzeniowa, nasze życie dobiega końca. Wnioski są proste.
Medycyna konwencjonalna zajmuje się głównie podtrzymywaniem życia (zamiast poprawą jego jakości): „Polska należy do krajów o jednym największych w Europie spożyciu lekarstw, mimo to nasz stan zdrowia pozostawia coraz więcej do życzenia. Nie umiemy zadbać o układ odpornościowy, nękają nas rozmaite choroby cywilizacyjne, alergie.
 
Zaufać naturze
Produkty żywnościowe oprócz składu biochemicznego mają swoje właściwości energetyczne. Powiemy tu o tzw. termice produktu i dzielimy je na pięć grup: gorące (rozgrzewają organizm), ciepłe (działają lekko rozgrzewająco, wspomagają aktywność), neutralne (wzmacniają energię, równoważą pracę narządów), chłodne/nawilżające (sprzyjają budowie krwi i płynów odżywczych ciała), wreszcie zimne (wychładzają). Termikę produktu zmienia proces gotowania (najkorzystniejsze dla organizmu są potrawy gotowane, spożywane na ciepło), ale i tak w naszej strefie klimatycznej należy ze szczególną ostrożnością stosować produkty zimne i gorące. Najlepiej służą nam te neutralne, głównie zboża (kiedyś w Polsce jadło się ich bardzo dużo, potem wyparły je ziemniaki). Oczywiście, co innego ziarno zboża, a co innego bułka - to już żywność przetworzona.
Kuchnia pięciu przemian stawia na naturalność – bo natura wie najlepiej, czego nam trzeba w danej porze roku, pod określoną szerokością geograficzną. W naszym klimacie, z punktu widzenia energetycznego, absolutnie nie służą nam owoce cytrusowe, zwłaszcza zimą. Mają charakter silnie wychładzający – nie bez powodu rosną w gorącym klimacie, tam świetnie spełniają swoją rolę. To samo dotyczy bananów: Wychładzająco i mocno nawilżająco działa też nabiał, w szczególności fermentowany. A nadmiar wilgoci i zimna w organizmie to pierwszy krok do infekcji. Jogurt sprawdza się np. na Bałkanach – jako dodatek do pieczonych, pełnych ostrych przypraw mięs – doskonale je równoważy. U nas powinien być stosowany z umiarem.
Mimo wielu wymogów i na pierwszy rzut oka surowych zasad, kuchnia pięciu elementów daje wiele możliwości eksperymentowania, pozwala wykazać się kreatywnością.
 
Zaskakujące!
 
Według kuchni pięciu przemian:
• Picie podczas posiłku spowalnia proces trawienia (rozcieńcza soki trawienne).
• Nawet najbogatsze w witaminy warzywa po zamrożeniu nie dostarczą już nam energii (mrożenie pozbawia je chi).
• Jedzenie grillowanych mięs latem prowadzi do przegrzania organizmu.
• Tylko latem możemy sobie pozwolić na więcej surowych produktów. Ale nawet teraz nie należy przesadzać z surówkami czy chłodnymi napojami. Mają działanie wychładzające.
• Spożycie naprawdę zimnych dań przy wysokich temperaturach na zewnątrz oznacza dla żołądka prawdziwy szok termiczny.
 
 
Dominika AdamczykDominika Adamczyk
Dietoterapeuta, prowadzi Akademię Zdrowego Odżywiania TAO ZDROWIA, która organizuje warsztaty gotowania wg dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej opartej na teorii Pięciu Przemian, wykłady na temat zdrowego odżywiania i warsztaty wyjazdowe www.taozdrowia.pl, taozdrowia@taozdrowia.pl.
Tel. 0-602 35 36 13.
 
 
 
 
data ostatniej modyfikacji tekstu:
30 listopada 2010
Opublikuj na:
  
Kasza jaglana z jabłkami i imbirem Pomysł na pożywne smaczne śniadanie dla dzieci i osób o delikatnych żołądkach. Ś...
Polenta z powidłami Delikatna kaszka kukurydziana świetnie smakuje na słodko, na przykład z powidłam...

Polecamy bardzo ciekawe artykuly z Bloga o zdrowej zywnosci - Nazdrowie.biopunkt.pl. Autorzy dokladnie opisali ponizsze produkty:


Zachecamy równiez do odwiedzenia stron: