logo
Wyniki wyszukiwania zamknij
sobota, 12 lutego 2011

Odżywianie małego dziecka Cz 2 - piramida zdrowego żywienia dziecka. Dominika Adamczyk

autor: Dominika Adamczyk

Z czego powinien składać się pełnowartościowy posiłek dziecka? Których produktów powinniśmy unikać a jakie wprowadzić do codziennej diety dziecka? Czy nabiał jest zdrowy i skąd czerpać najlepsze źródło białka? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie w tekście.

odżywianie dzieci

W idealnej sytuacji dieta zdrowego dziecka mniej więcej powinna składać się z ok.:

  • 30% zbóż pełnoziarnistych w postaci całego ziarna, kasz, płatków
  • 45% gotowanych warzyw sezonowych (latem czasem dopuszczalne surowe)
  • 10% owoców rodzimych występujących w danym sezonie (czasem latem mogą być spożywane na surowo, w zimnym okresie najlepsze są kompoty bez cukru i duszone owoce)
  • 10% roślin strączkowych (gotowanych z suszonym tymiankiem i majerankiem)
  • 3% olejów tłoczonych na zimno; produkty fermentowane: kiszona kapusta, biały i czerwony barszcz, miso, tempeh – wspomagają nasze własne bakterie jelitowe w syntetyzowaniu witaminy B12!!!
  • 2% innych składników:
• orzechy i nasiona oleiste (pestki dyni, słonecznika, siemię lniane, sezam, wiesiołek)
• glony morskie - ich niewielka ilość neutralizuje metale ciężkie wchłaniane przez nas z powodu zanieczyszczenia środowiska
• jaja z hodowli ekologicznych (bardzo dobrze przyswajalne białko)
• masło naturalne
• przyprawy: sól nierafinowana morska lub kopalna ograniczona do minimum, na początku wskazane odstawienie soli w ogóle
• grzyby, świeże i suszone zioła
• herbaty ziołowe
• kawa zbożowa 

Produkty mleczne

 takie jak mleko, jogurt, ser itd., zwłaszcza gdy towarzyszą im wychładzające owoce, takie jak banany i cytrusy, są główną przyczyną powstawania tzw. wilgoci (określenie wg medycyny chińskiej), która to właśnie jest odpowiedzialna za wszelkiego rodzaju stany zapalne zatok, gardła, ucha oskrzeli i płuc, podatność na infekcje, astmę i nadwagę. Jogurt czy twarożek z bananem to najgorsze śniadanie jakie można podać!
Produkty mleczne również upośledzają proces przyswajania żelaza w jelitach. Dobrze ugotowane zboża, orzechy i ziarna są źródłem dobrze przyswajalnego żelaza.
 
 odżywianie dzieci

Mit o nabiale co wzmacniania kości!

 To samo tyczy się osteoporozy – odwapnienia kości, która w krajach zachodnich nasila się w zastraszającym tempie. Dzieje się tak, mimo, że większość ludzi za radą lekarzy i dietetyków, a co gorsza reklam, spożywa ogromne ilości nabiału w postaci serków, jogurtów i mleka. To nieprawda, że nabiał wzmacnia kości! Na szczęście coraz więcej mówi się tym, że mimo, iż nabiał zawiera dużo wapnia, upośledza znacząco proces odkładania się tego pierwiastka w kościach. Dobrze skomponowana dieta beznabiałowa dostarcza absolutnie wystarczającą ilość wapnia dla organizmu.

Bogate źródło białka

 W zrównoważonej diecie, która zawiera ok. 30-50 % pełnoziarnistych zbóż i ok. 30% warzyw znajduje się pełny zestaw aminokwasów potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu zarówno dziecka jak i dorosłej osoby. Również zapotrzebowanie organizmu na białko jest w 100% zaspokojone. We współczesnym świecie jemy 500% potrzebnego nam białka. To właśnie przebiałczenie organizmu jest przyczyną większości chorób cywilizacyjnych.

Cukier i słodycze

 Cukier i słodycze (z zawartością cukru) oraz lody, wszystkie napoje schłodzone, soki owocowe i owoce południowe mają wychładzające działanie i osłabiają układ trawienny a także są przyczyną wyżej wymienionego gromadzenia się wilgoci. Jest to na rękę producentom słodyczy, ponieważ im słabsza śledziona, tym większa ochota na słodycze. Dodatkowo cukier podrażnia układ nerwowy i powoduje zużycie ważnych dla organizmu witamin i soli mineralnych. Przyspiesza spadek poziomu energii, mimo, że pierwszym wrażeniem po zjedzeniu czegoś słodkiego jest stan pobudzenia. 

Napoje

 Najlepszym napojem jest ciepła przegotowana woda, niesłodzony kompot lub słaba herbatka ziołowa też niesłodzona. Wszystko co dostaje się do żołądka, żeby mogło być dobrze strawione, musi zostać podgrzane do temperatury 37 stopni. Jest to olbrzymi wydatek energii ze strony organizmu, dlatego lepiej pić napoje lekko ciepłe.
Świeże soki owocowe bardzo wychładzają organizm, szczególnie śledzionę i żołądek – tak ważne dla zdrowia. Osłabiają odporność i wcale nie dostarczają wbrew ogólnej opinii witamin organizmowi. Surowe warzywa i owoce są ciężko strawne a zawarte w nich witaminy bardzo ciężko przyswajalne. Dodatkowo, gotowe soki są bardzo mocno słodzone.

 odżywianie dzieci

Produkty z białej mąki: pieczywo, makaron, pizza

Nie zawierają energii ani żadnych wartościowych substancji mineralnych i witamin, są pozbawione błonnika.

Sól

Większość serów, kiełbasa, szynka, gotowe sosy, kostki rosołowe, vegeta, ketchup, chipsy obniżają poziom energii. Psują delikatny zmysł smaku.

Soja

Charakteryzuje się jednym z najwyższych związków fitynowych (upośledzają przyswajanie np. wapnia i żelaza) spośród zbóż i roślin strączkowych. Jedynie długa fermentacja obniża ich poziom. Zawiera także dużo toksyn – inhibitorów enzymów, które blokują działanie trypsyny i innych enzymów koniecznych do trawienia białek i w obecnych czasach jest modyfikowana genetycznie (nawet jeśli jest napisane na opakowaniu, że nie).
 

 
Wypróbujcie kilka propozycji smacznych i zdrowych posiłków dla dzieci i nie tylko…
 
 
 
 
 
 
Smacznego!
 

 
Dominika AdamczykDominika Adamczyk – mama 5letniego Antosia i prawie 2-letniej Toli, uwielbia gotować, prowadzi Akademię Zdrowego Odżywiania TAO ZDROWIA, organizuje warsztaty zdrowego gotowania dla dorosłych i dzieci wg Pięciu Przemian oraz warsztaty i porady indywidualne w domu klienta. Opracowuje menu przedszkolne dla dzieci. Prowadzi firmę cateringową ZDROWE DZIECIAKI ze zdrowym jedzeniem dla przedszkoli, żłobków i szkół.
www.taozdrowia.pl, tel. 0-602 35 36 13
 
 
 
data ostatniej modyfikacji tekstu:
12 lutego 2011
Opublikuj na:
  
Kasza jaglana z jabłkami i imbirem Pomysł na pożywne smaczne śniadanie dla dzieci i osób o delikatnych żołądkach. Ś...
Polenta z powidłami Delikatna kaszka kukurydziana świetnie smakuje na słodko, na przykład z powidłam...