logo
Wyniki wyszukiwania zamknij
czwartek, 5 listopada 2009

Trawa pszeniczna

autor: Ewa Dobek

Od zamierzchłych czasów wiele chorób leczono mocą zielonych roślin. Wiele ludów pierwotnych w czasie choroby odżywiało się wyłącznie trawami i roślinami zielonymi. Tak samo robią zwierzęta prowadzone instynktem przetrwania.

Zieleń to kolor wiosny i przemiany Drzewa (według teorii Pięciu Przemian) – niesie w sobie odnowę, jest związana z czakrą serca znajdującą się w środku klatki piersiowej. Zielony pomaga równoważyć wszelką dysharmonię na poziomie emocjonalnym i fizycznym.
Obecność produktów zielonych w posiłkach ożywia je, odświeża i działa relaksująco. Wszystkie rośliny zielone łączy jedna cecha – zawartość chlorofilu. Im jest go więcej tym roślina jest bardziej zielona. Chlorofil ma zdolność oczyszczania, gaszenia stanów zapalnych i odmładzania. Pomaga również w leczeniu anemii, obniża wysokie ciśnienie krwi, wzmacnia jelita, zmniejsza nerwowość i działa jak łagodny środek moczopędny.
Pokarmy zawierające znaczne ilości chlorofilu są traktowane jak specyficznie działające lekarstwo. Ich zbawienne działanie polega przede wszystkim na tym, że neutralizują skutki niepełnowartościowej diety, braku ruchu fizycznego i życia pełnego napięć.
Produktem o wysokiej zawartości chlorofilu jest trawa zbóż. W sprzedaży najpopularniejsza jest zielona trawa pszenicy (można ją kupić w postaci proszku lub tabletek w sklepach ze zdrową żywnością). Jednak zielone pędy pszenicy można bardzo prosto wyhodować w domu. W dalszej części podam Wam na to sposób.
Pod względem zawartości chlorofilu i witaminy A, niewiele produktów może trawie pszenicznej dorównać. Zadziwiające jest, że trawa pszeniczna zawiera
20 % białka – prawie tyle samo co różne gatunki mięs. Co ważne, są w niej również śladowe ilości witaminy B12.
Trawa pszeniczna ma działanie wychładzające i mocno oczyszczające. Wspomaga trawienie, jest skuteczna przy przepracowanej, nadmiarowej wątrobie, zapaleniu żołądka i jelit.
Trawa pszeniczna dostarcza unikalnych enzymów trawiennych. Ich stężenie jest niespotykane w żadnych innych produktach żywnościowych. Są wśród nich enzymy opóźniające niszczenie i mutację komórek, dzięki czemu trawa pszeniczna skutecznie wspomaga leczenie chorób zwyrodnieniowych i zapobiega starzeniu. Enzymy te posiadają również wyjątkowe działanie przeciwzapalne, mocniejsze nawet od sterydów.
To właśnie zawartość unikalnych enzymów powoduje, że lepiej jest trawę pszeniczną jeść w postaci świeżej niż w formie tabletek czy proszku, ponieważ suszenie niszczy enzymy. Świeża trawa (a szczególnie sok z niej) szczególnie korzystnie działa u osób z objawami gorąca i nadmiaru takimi jak: uderzenia gorąca, żółty nalot na języku, szybki puls, zaczerwieniona twarz, donośny głos, niechęć do wysokich temperatur.
A oto przepis na domową produkcję trawy pszenicznej: wsypujemy do dużego, płaskiego naczynia warstwę ziemi (ok. 2 cm), układamy na niej nasiona pszenicy (polecam orkiszową), przykrywamy następną warstwą ziemi (ok. 1,5 cm). Lekko nawilżamy i odstawiamy. Podlewamy codziennie uważając, żeby zachować odpowiednią wilgotność ziemi. Kiedy pędy osiągną co najmniej 10 cm, ścinamy je i wyciskamy z nich sok. Można również żuć pędy, ale papkę, która powstanie po żuciu wyrzucamy. Po pierwszych żniwach pozwalamy pędom odrosnąć, potem można je ścinać jeszcze dwa razy.
Ponieważ sok z trawy jest bardzo skoncentrowany pijemy go do 60 g dziennie, nie więcej. Zapobiegawczo spożywamy pędy trawy pszenicznej raz dziennie, leczniczo do trzech razy.
Jeśli wydaje sie Wam to zbyt skomplikowane, polecam po prostu kiełkowanie ziaren pszenicy aż do pojawienia się części zielonych. Takie kiełkowanie wymaga więcej czasu (ok 7 dni). Im dłuższe zielone pędy, tym zdrowsze kiełki.
Warto jednak wiedzieć, że kiełki to potężny zastrzyk energii – nie jedzcie ich przed snem, bo możecie mieć kłopoty ze spaniem (trochę jak po kawie).
Jednak jeśli zauważycie u siebie dolegliwości wskazujące na wysuszenie i przegrzanie organizmu – spróbujcie domowej hodowli trawy pszenicznej ponieważ jest ona niezwykle skuteczna przy łagodzeniu takich objawów.
 
 
Opublikuj na:
  
Kasza jaglana z jabłkami i imbirem Pomysł na pożywne smaczne śniadanie dla dzieci i osób o delikatnych żołądkach. Ś...
Polenta z powidłami Delikatna kaszka kukurydziana świetnie smakuje na słodko, na przykład z powidłam...
MAKA KUKURYDZIANA BEZGLUTENOWA Cena brutto:
2.95 PLN