logo
Wyniki wyszukiwania zamknij
czwartek, 19 listopada 2009

Lecznicze właściwości orzechów

autor: Ewa Dobek

Orzechy są najlepszym źródłem witaminy E, która działa jak ochraniacz nerwów i poprawiający odporność przeciwutleniacz. Zwyczajne orzechy i nasiona zawierają również najwięcej tłuszczów ze wszystkich nieprzetworzonych produktów i to w formie niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu kwasów tłuszczowych.

Tłuszcze i rozpuszczalna w tłuszczach witamina E odgrywają decydującą rolę w funkcjonowaniu wątroby. Wpływają tym samym na związane z wątrobą emocje – złość, depresję i irytację. Garść orzechów dziennie pomaga łagodniej przeżyć napięcia dnia codziennego. Warto pamiętać, że orzechy są nasionami, a nasiona mają w sobie iskrę dającą życie, niosą w sobie potencjał dorodnej, dojrzałej rośliny.
Większość orzechów i nasion oleistych tonizuje organizm i wzmacnia jego siłę. Oprócz tłuszczów orzechy zawierają również dużo białka - są szczególnie potrzebne osobom o słabej, niestabilnej konstrukcji psychofizycznej.  Systematyczne jedzenie niewielkich porcji orzechów pomaga w odbudowaniu energii życiowej.
Osoby z nadmiarem gorąca o mocnym głosie, rumianej cerze i szybkim pulsie, powinny stosować orzechy szczególnie ostrożnie. Najbardziej neutralne w pobudzaniu energii życiowej, a tym samym najbezpieczniejsze dla tego typu psychofizycznego są: nasiona dyni, siemię lniane i niesolone pistacje.
A oto krótki wykaz leczniczych właściwości poszczególnych orzechów:
 - migdały – łagodzą kaszel, nawilżają jelita, rozbijają zastoje energii w płucach; migdały to jedyne orzechy o działaniu alkalizującym krew, reszta orzechów ma działanie lekko zakwaszające;
- orzechy ziemne – wzmacniają śledzionę i żołądek, wzmacniają jelita; zwiększają ilość pokarmu u matek karmiących, obniżają ciśnienie. Mogą być przyczyną wyprysków skórnych, nie polecane przy nadwadze i zastojach wilgoci w ciele.
- pistacje – wzmacniają wątrobę i nerki, oczyszczają krew, nawilżają jelita, wzmacniają perystaltykę jelit (polecane przy zaparciach); są istotnym środkiem wzmacniającym organizm; najlepiej działają niesolone;
- orzechy włoskie – łagodzą stany zapalne i ból, mają bardzo wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega 3; nawilżają płuca i jelita; odżywiają nerki i mózg  - szczególnie polecane przy intensywnej pracy umysłowej; są stosowane przy objawach zimna i bólu w plecach i kolanach; uwaga! orzechy włoskie mogą zawierać pasożyty – lepiej jest je prażyć lub gotować przed jedzeniem.
- nasiona słonecznika – wzmacniają śledzionę, nawilżają jelita; stosowane w przypadku zaparć w wyniku suchości jelit, wzmacniają energię życiową.
- sezam – tonizuje yin i płyny wewnętrzne, wzmacnia wątrobę i nerki, działają jak środek wzmacniający; przed jedzeniem nasiona sezamu mielimy albo prażymy na patelni – ułatwia to ich trawienie i uwalnia od kwasu szczawiowego, który wiąże w organizmie wapń.
- orzechy laskowe – wzmacniają śledzionę i żołądek, poprawiają jakość krwi – zalecane szczególnie dla dzieci i ludzi chorych na anemię; wzmacniają układ nerwowy, zalecane przy intensywnej pracy umysłowej.
Na koniec kilka rad dotyczących kupowania i przechowywania orzechów. Otóż – uważajcie szczególnie na ich jełczenie, lepiej nie jeść orzechów w ogóle niż zjadać zjełczałe. Jełczenie powoduje podrażnienie błony śluzowej żołądka i jelit, utratę wartości odżywczych, złe trawienie olejów, osłabia odporność, niszczy witaminy A i E, obciąża pracę wątroby. Z tego powodu łuskane orzechy przechowujmy w ciemnych pojemnikach – światło przyspiesza ich psucie.
Nie przechowujemy orzechów w opakowaniach plastikowych – produkty oleiste wchodzą w reakcję z plastikiem. W orzechach gromadzą się toksyny i środki chemiczne – kupujmy orzechy ekologiczne i niespryskiwane.
Najlżej strawne są orzechy lekko podkiełkowane, można je również namoczyć na noc, osuszyć i podprażyć na patelni. Prażenie zmniejsza skutki jełczenia i oleistość, co zdecydowanie ułatwia trawienie.
 
Opublikuj na:
  
Kasza jaglana z jabłkami i imbirem Pomysł na pożywne smaczne śniadanie dla dzieci i osób o delikatnych żołądkach. Ś...
Polenta z powidłami Delikatna kaszka kukurydziana świetnie smakuje na słodko, na przykład z powidłam...