logo
Wyniki wyszukiwania zamknij
wtorek, 9 lutego 2010

Lecznicza moc przypraw – majeranek, kolendra, kminek, lukrecja, tymianek

autor: Ewa Dobek

Jest jeszcze kilka przypraw, które mają szczególne właściwości lecznicze, oto one:

MAJERANEK – smak gorzki, poprawia krążenie krwi, wywołuje poty, usuwa zastoje wody w organizmie;

herbatka na katar i przeziębienie:
na 1/2 litra wrzątku wsypujemy łyżkę suszonego majeranku i gotujemy kilka minut na wolnym ogniu, pijemy jak herbatę;
taki napój pomaga również usunąć przykry zapach z ust;

płyn na stany zapalne skóry:
gotujemy 150 g świeżego majeranku w 3/4 litra wody, wywarem smarujemy chore miejsca; ten płyn skutecznie łagodzi swędzenie skóry;

herbatka z majeranku reguluje temperaturę przy nadmiarze gorąca – dobrze działa w czasie letnich upałów;

KOLENDRA – smak ostry, wspomaga trawienie, wspomaga perystaltykę jelit, wzmacnia płuca i śledzionę;

nadkwasota:
nasiona kolendry używane do gotowania (zupy, duszone warzywa, sosy) zmniejszają poziom kwasu żołądkowego

Kolendra mocno rozgrzewa, dlatego jeśli mamy uczucie wewnętrznego gorąca, mamy spierzchnięte wargi czy cierpimy na zaparcia, należy z kolendry na jakiś czas zrezygnować.

KMINEK – smak słodki, wspomaga pracę żołądka, ułatwia krążenie energii

herbatka na wymioty i ból brzucha:
10 g kminku, 5 g cynamonu, 5 g suchego imbiru gotujemy w 1/2 l wody, pijemy małymi porcjami

herbatka na kaszel:
10 g kminku gotujemy w 3 szklankach wody aż ilość płynu zmniejszy się o połowę, pijemy małymi porcjami


LUKRECJA
– smak słodki, wzmacnia śledzionę, żołądek i płuca, pomaga przy bólach brzucha (menstruacyjnych również), zatruciach pokarmowych, wrzodach przewodu trawiennego, przeziębieniach, wzmacnia działanie innych ziół

herbatka na kaszel i przeziębienie:
łyżka lukrecji, łyżeczka imbiru i łyżeczka tymianku – gotujemy w ? l wody, pijemy małymi porcjami

herbatka uspokajająca:
łyżka lukrecji, 2 łyżki ziaren pszenicy i 5 czerwonych daktyli gotujemy w 1/2 l wody, pijemy 2 razy dziennie rano i wieczorem (przed snem) – ten przepis to odwieczna recepta medycyny chińskiej.

TYMIANEK – smak gorzki, ma działanie przeciwbakteryjne i uspokajające; pomaga przy kaszlu – działa wykrztuśnie;

herbatka tymiankowa:
garść świeżego tymianku (suszonego tymianku wsypujemy 1,5 łyżeczki) gotujemy na wolnym ogniu w 2 szklankach wody, pijemy jak herbatkę – jest bardzo smaczna :)
taka herbatka uspokaja nerwy i kaszel, wspomaga leczenie przeziębień.






 
Opublikuj na:
  
Kasza jaglana z jabłkami i imbirem Pomysł na pożywne smaczne śniadanie dla dzieci i osób o delikatnych żołądkach. Ś...
Polenta z powidłami Delikatna kaszka kukurydziana świetnie smakuje na słodko, na przykład z powidłam...