logo
Wyniki wyszukiwania zamknij

Kotlety gryczane

Kotlety gryczane to wynalazek Tomka Gulińskiego, chociaż spotkałam się z ludźmi, którzy mówili, że jedli już coś podobnego w dzieciństwie.
kotlety_gryczaneOsobiście za nimi przepadam. Szczególnie z dużą ilością estragonu, który dodaje im oryginalnego smaku.
Oto przepis:
K – 20 dkg białego sera rozgnieść widelcem
G – wrzucić do niego ugotowaną kaszę gryczaną w takiej ilości, żeby składniki się połączyły i stworzyły ścisłą masę
Sł – jajko albo szczyptę kminku (bez jajka kotlety też są dość ścisłe)
O – pieprz
Sn – sól (co najmniej łyżeczkę)
K – estragon – im więcej tym smaczniej
Masę zagniatamy i formujemy w niewielkie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej z sezamem i pieczemy na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
Smacznego!
 
Opublikuj na: