logo
Wyniki wyszukiwania zamknij

Barszcz z kiszonych buraków

grupa: zupy
Domowe kiszenie warzyw jest dużo mniej kłopotliwe niż mogłoby się wydawać. Dziś przepis na sok z kiszonych buraków i czerwony barszczyk z niego. Warto pamiętać, że sok z kiszonych buraków wspomaga pracę wątroby i skutecznie nawilża organizm.

barszcz z kiszonych burakow1 kg buraków obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki, zalewamy 2 litrami przegotowanej, przestudzonej wody, dodajemy 4 ząbki czosnku (przekrojone), kilka ziaren ziela angielskiego, kilka listków laurowych i łyżkę soli. Naczynie przykrywamy szczelnie i odstawiamy na trzy dni w ciepłe miejsce. (naczynie powinno być ceramiczne lub emaliowane). Po trzech dniach sok jest gotowy do picia. Jest naprawdę doskonały!

Jeśli chcemy zjeść czerwony barszczyk - odcedzamy sok, wlewamy do garnka i podgrzewamy (barszcz nie może się zagotować, bo straci wartości odżywcze). Dodajemy majeranek, tymianek, kminek, pieprz i nieco sosu sojowego (przyprawy można dobierać dowolnie).
Barszczyk świetnie smakuje z młodymi ziemniakami z koperkiem.
Smacznego.
 
 
Opublikuj na: