logo
Wyniki wyszukiwania zamknij

Gulasz z dyni hokkaido

Uwierzcie mi, że taki gulasz to coś naprawdę wyjątkowego! Smak dyni Hokkaido jest absolutnie niepowtarzalny, przygotowuje się ją krótko i nie trzeba się wysilać, żeby danie było bardzo, bardzo dobre :)
Sł – dynię Hokkaido kroimy w grubą kostkę (ze skórką) i wrzucamy na rozgrzany olej (najlepiej ryżowy)
O – dodajemy pierz, curry (łyżkę stołową), garść ziaren kolendry
Sn – sól, sos sojowy, filiżankę zimnej wody
K – łyżkę estragonu
G – łyżeczkę kurkumy
dusimy kilkanaście minut pod przykryciem (trzeba wyczuć czas, żeby dynia się nie rozgotowała, a szybko się robi miękka) i dodajemy:
Sł – łyżkę masła
O – nieco pieprzu
Sn – sos sojowy
K – mały kubek jogurtu naturalnego
G – szczyptę kurkumy
dusimy jeszcze ok. 2 minuty i odstawiamy z ognia.
Taki gulasz dobrze się komponuje z pszenicą orkiszową.
 
Opublikuj na: