logo
Wyniki wyszukiwania zamknij

Mazurek pomarańczowy

grupa: desery
Mazurki to wielkanocne logo. Te kupione w sklepie są zwykle bardzo słodkie i nie zawsze smaczne. Oto domowy przepis na mazurek – polecam, bo łatwy i smaczny.

Kruche ciasto na spód:
K – szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej
G – szczypta kurkumy
Sł – 3 jajka – jedno całe i 2 żółtka, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki cukru trzcinowego, łyżeczka cynamonu,  3/4 paczki masła, łyżka śmietany
O – łyżeczka kardamonu
Sn – szczypta soli, płaska łyżeczka proszku do pieczenia

wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy, układamy w prostokątnej brytfannie i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

W tym czasie przygotowujemy wierzch mazurka:
K – myjemy 2 cytryny i ocieramy ze skórki, wyciskamy z nich sok i dodajemy do niego utartą skórkę
G – dodajemy szczyptę kurkumy
Sł – z 4 pomarańczy również ocieramy skórkę (na tarce o małych oczkach) i wyciskamy sok (sok i utartą skórkę łączymy z sokiem z cytryn), dodajemy 10 dkg mielonych migdałów

całość gotujemy na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje

Sł – ucieramy kogel mogel z 4 żółtek z 200 g cukru trzcinowego i cukrem waniliowym, wlewamy do niego gorący sos z cytrusów stale mieszając
O – dodajemy płaską łyżeczkę kardamonu
Sn – szczyptę soli

Masę wylewamy na mazurek. Kiedy masa przestygnie dekorujemy mazurka kawałkami pomarańczy.

Ewa Dobek

 
Opublikuj na: