logo
Wyniki wyszukiwania zamknij

Wegańska szarlotka na kruchym cieście

grupa: desery
Pomysł na szarlotkę - z kruszonką, na kruchym cieście, do jej przygotowania potrzebna jest wegańska margaryna - dostępna w dobrych sklepach ekologicznych.
Ikonki
wegańska szarlotka
 
Składniki:
Kruchy spód:
  • 3 szklanki mąki
  • pół kostki wegańskiej margaryny
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • szczypta kurkumy
 
Masa owocowa:
  • 1 kg słodkich jabłek
  • cynamon
  • kardamon
  • cukier
 
Przygotowanie:
Z mąki, margaryny, cukru oraz szczypty kurkumy zagnieć ciasto (jeżeli pojawi się problem z połączeniem składników w kulę ciasta można dodać odrobinę oleju). Odstaw ciasto na pół godziny do lodówki.
Jabłka pokrój w drobne kawałeczki, delikatnie podduś je z przyprawami i cukrem.
Formę wysmaruj tłuszczem roślinnym a następnie zetrzyj do niej na grubej tarce ciasto. Niewielką część ciasta zostaw na kruszonkę.
Do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni włóż ciasto na 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika, na upieczone ciasto nakładamy masę owocową. Resztę ciasta zacieramy na górę, posypujemy cukrem i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut (aż kruszonka się zapiecze).
 
Smacznego :)
 
Więcej przepisów na naszej stronie: www.avocado.info.pl. Avocado vegan catering
 
Joanna i Daniel Avocado
Joanna Krupicka i Daniel Jaroć
Ona – studentka pedagogiki, miłośniczka kotów, dzieci i kuchni Daniela. On – kucharz dietetyk z zawodu i zamiłowania. Oboje związani z inicjatywami Vivy! i Empatii na rzecz zwierząt i promocji weganizmu. Wspólnie prowadzą wegański catering Avocado - www.avocado.info.pl.
 
 
 
 
Opublikuj na:
  

Polecamy bardzo ciekawe artykuly z Bloga o zdrowej zywnosci - Nazdrowie.biopunkt.pl. Autorzy dokladnie opisali ponizsze produkty:


Zachecamy równiez do odwiedzenia stron: