logo
Wyniki wyszukiwania zamknij

Aromatyczna zupa dyniowa z ryżem

grupa: zupy
Delikatny smak dyni doskonale komponuje się z aromatycznymi przyprawami: świeżym imbirem, kolendrą, kozieradką i kurkumą. Jeżeli dodamy do zupy ryżu z pewnością nasycimy się nawet małą porcją zupy. Przepis wg Pięciu Przemian.
Ikonki
 
Aromatyczna zupa dyniowa z ryżem 
 
Składniki:
  • 3/4 kg dyni (ZIEMIA)
  • 2 marchewki (ZIEMIA)
  • 1 cebula ( surowa-METAL; zeszklona - ZIEMIA)
  • ½ cm korzenia świeżego imbiru (METAL)
  • 1/3 płaskiej łyżeczki nasion kolendry ( METAL/OGIEŃ)
  • 1/3 płaskiej łyżeczki nasion kozieradki (OGIEŃ)
  • pół łyżeczki kurkumy (ZIEMIA)
  • 2-3 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki razem z łodygami (DRZEWO)
  • 4-5 łyżek stołowych ryżu pełnoziarnistego (ZIEMIA) (opcjonalnie)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek (ZIEMIA)
  • sól morska do smaku (WODA)
 
Przygotowanie:
 O - Rozgrzej garnek,
Z - wlej oliwę,
M - po chwili wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, gdy będzie szklista (wraca do przemiany Ziemi),
M - dodaj starty na drobnej tarce imbir,
W - następnie sól i ok. 1 l wody,
D - Odczekaj i dorzuć posiekaną natkę pietruszki razem z łodygami,
O – następnie dodaj kozieradkę, kurkumę i rozgniecioną w moździerzu kolendrę,
Z - Na koniec dorzuć dynię i marchewkę pokrojoną w grubą kostkę i wypłukany ryż.
 
Smacznego!
 

 
Dominika Adamczyk – mama 5letniego Antosia i prawie 2-letniej Toli, uwielbia gotować, prowadzi Akademię Zdrowego Odżywiania TAO ZDROWIA, organizuje warsztaty zdrowego gotowania dla dorosłych i dzieci wg Pięciu Przemian oraz warsztaty i porady indywidualne w domu klienta. Opracowuje menu przedszkolne dla dzieci. Prowadzi firmę cateringową ZDROWE DZIECIAKI ze zdrowym jedzeniem dla przedszkoli, żłobków i szkół.
www.taozdrowia.pl, tel. 0-602 35 36 13
 
 
 
 
 
Opublikuj na:
  

Polecamy bardzo ciekawe artykuly z Bloga o zdrowej zywnosci - Nazdrowie.biopunkt.pl. Autorzy dokladnie opisali ponizsze produkty:


Zachecamy równiez do odwiedzenia stron: