Delikatna kaszka kukurydziana świetnie smakuje na słodko, na przykład z powidłami śliwkowo-gruszkowymi, posypana płatkami migdałowymi. Doskonała na śniadanie lub deser. Przepis wg Pięciu Przemian.
Składniki:
- 2 szklanki wody (WODA)
- ½ szklanki kaszki kukurydzianej (ZIEMIA)
- 1 łyżeczka masła (ZIEMIA)
- szczypta gałki muszkatołowej (METAL)
- pół łyżeczki soku z cytryny (DRZEWO)
-
Przygotowanie:
O – zagotuj wodę, następnie
Z – wsyp powoli ciągle mieszając kaszkę kukurydzianą. Gotuje pod przykryciem ok. 15 min, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj masło,
M – a po chwili gałkę muszkatołową.
W – dodaj łyżkę zimnej wody i
D – sok z cytryny.
Po chwili wyłącz ogień. Polentę można podawać z powidłami śliwkowo-gruszkowymi i posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Dominika Adamczyk – mama 5letniego Antosia i prawie 2-letniej Toli, uwielbia gotować, prowadzi Akademię Zdrowego Odżywiania TAO ZDROWIA, organizuje warsztaty zdrowego gotowania dla dorosłych i dzieci wg Pięciu Przemian oraz warsztaty i porady indywidualne w domu klienta. Opracowuje menu przedszkolne dla dzieci. Prowadzi firmę cateringową ZDROWE DZIECIAKI ze zdrowym jedzeniem dla przedszkoli, żłobków i szkół.
Opublikuj na: