logo
Wyniki wyszukiwania zamknij

Garam masala

Garam masala to przyprawa rodem z Indii. Jest to drobno mielona mieszanka przypraw, którą można zrobić sobie również w domu. Świetnie podnosi smak duszonych warzyw, ryżu i zup.
Do zrobienia masali potrzebujemy:
1 łyżkę ziaren czarnego pieprzu
1 łyżkę kminu rzymskiego
1 czubatą łyżeczkę goździków
1 czubatą łyżeczkę nasion kopru włoskiego
1 łyżeczkę świeżo startej gałki muszkatołowej
5 strąków kardamonu
5 liści laurowych
8 cm kawałek kory cynamonu
1 gwiazdę anyżu
Wrzucamy wszystkie przyprawy na rozgrzaną patelnię i prażymy przez kilka minut często mieszając drewnianą łyżką. Patelnię odstawiamy z ognia i czekamy aż mieszanka przestygnie.
Po przestygnięciu mielimy w młynku i przesiewamy mieszankę przez drobne sitko.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
 
Opublikuj na:
Artykuły »
Odżywianie małego dziecka - jakie zboża warto jeść? Cz 3 Dominika Adamczyk W diecie małego dziecka bardzo ważne są produkty zbożowe, zw...
Odżywianie małego dziecka Cz 2 - piramida zdrowego żywienia dziecka. Dominika Adamczyk Z czego powinien składać się pełnowartościowy posiłek dzieck...
Odżywianie małego dziecka - dzieci trzeba wzmocnić!!! Cz 1 Dominika Adamczyk W naszym współczesnym świecie teorie na temat zdrowego odżyw...
Sposób na zgagę Zgaga inaczej refluks żołądka to częsta i nieprzyjemna doleg...
  

Polecamy bardzo ciekawe artykuly z Bloga o zdrowej zywnosci - Nazdrowie.biopunkt.pl. Autorzy dokladnie opisali ponizsze produkty:


Zachecamy równiez do odwiedzenia stron: