logo
Wyniki wyszukiwania zamknij

Chrzan

CHRZAN – pochodzi z południowo-wschodniej Europy i zachodniej Azji. Uprawiany od 2 tysięcy lat, w Polsce od XII wieku. Dziś jego uprawa obejmuje wszystkie kontynenty. Na terenie Polski występuje zdziczały na polach i w ogrodach.
chrzanChrzan zawiera glikozyd gorczyczny, który wywołuje podrażnienia skóry i błon śluzowych, sole mineralne – fosfor, siarkę, potas, wapń, magnez, żelazo i sód. Witaminy C, B, E i prowitaminę A oraz flawonoidy, enzymy, cukry, białka i aminokwasy.
Chrzan ma działanie bakteriobójcze, wirusobójcze, grzybobójcze. Pobudza krążenie i ukrwienie naskórka. Używany jest w chorobach krążeniowych, reumatycznych i jako środek rozgrzewający.
W kuchni używany jest w stanie świeżym. Suszony i zmielony wchodzi w skład pieprzów ziołowych. Chrzan służy jako dodatek do sosów, jest dodatkiem do musztardy, majonezów i twarogów. Liście i korzenie chrzanu są dobrym środkiem konserwującym do marynat i kwaszonych ogórków.
W kosmetyce sok chrzanowy używany bywa do rozjaśniania piegów i plam na twarzy, wpływa również na lepszą regenerację naskórka.
 
 
 
Opublikuj na:
Artykuły »
Odżywianie małego dziecka - jakie zboża warto jeść? Cz 3 Dominika Adamczyk W diecie małego dziecka bardzo ważne są produkty zbożowe, zw...
Odżywianie małego dziecka Cz 2 - piramida zdrowego żywienia dziecka. Dominika Adamczyk Z czego powinien składać się pełnowartościowy posiłek dzieck...
Odżywianie małego dziecka - dzieci trzeba wzmocnić!!! Cz 1 Dominika Adamczyk W naszym współczesnym świecie teorie na temat zdrowego odżyw...
Sposób na zgagę Zgaga inaczej refluks żołądka to częsta i nieprzyjemna doleg...
  

Sklep ze zdrową… żywnością - wszystko dla Twojego zdrowia.

Miody Manuka - informacje na ich temat.

Na temat ziola jakim jest czystek zapraszamy na blog o zdrowej żywności

Polecany strone na temat produktu jakim jest ziemia okrzemkowa