logo
Wyniki wyszukiwania zamknij

Majeranek

MAJERANEK – znany już w starożytności – stosowano go wtedy jako przyprawę i roślinę leczniczą. Od IX wieku znano już majeranek w Europie środkowej – rozpowszechnili go benedyktyni. Obecnie majeranek uprawiany jest prawie we wszystkich krajach świata.
majeranekZiele majeranku zawiera flawonoidy, olejki eteryczne, glikozydy, kwasy organiczne, sole mineralne, pektyny i gorycze. W młodych pędach znajduje się też rutyna, kwas askorbinowy i karoten.
Majeranek ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, wiatropędne, przeciwfermentacyjne. Pobudza soki trawienne, wspomaga trawienie ciężkostrawnych posiłków. Doskonale smakuje w żurku, zupie grochowej, fasolowej, czerwonym barszczu.
Według medycyny chińskiej majeranek należy do przemiany Ognia – smaku gorzkiego. W ziołolecznictwie stanowi środek pomagający przy trawieniu i niedomaganiach wątroby i śledziony.
 
 
 
 
 
Opublikuj na:
Artykuły »
Odżywianie małego dziecka - jakie zboża warto jeść? Cz 3 Dominika Adamczyk W diecie małego dziecka bardzo ważne są produkty zbożowe, zw...
Odżywianie małego dziecka Cz 2 - piramida zdrowego żywienia dziecka. Dominika Adamczyk Z czego powinien składać się pełnowartościowy posiłek dzieck...
Odżywianie małego dziecka - dzieci trzeba wzmocnić!!! Cz 1 Dominika Adamczyk W naszym współczesnym świecie teorie na temat zdrowego odżyw...
Sposób na zgagę Zgaga inaczej refluks żołądka to częsta i nieprzyjemna doleg...
  
Ziemia okrzemkowa 1 kg - Perma-Guard Cena brutto:
55.00 PLN

Sklep ze zdrową… żywnością - wszystko dla Twojego zdrowia.

Miody Manuka - informacje na ich temat.

Na temat ziola jakim jest czystek zapraszamy na blog o zdrowej żywności

Polecany strone na temat produktu jakim jest ziemia okrzemkowa